Hirdetés
Hirdetés
— 2024. július 18.

Ujjgyakorlatok a biztonságos riviérán – A mű heti ajánlója

Biztonságos, támogató környezet, meghittség, ismerősség – egymáshoz közel álló, ám jelentésben és a valóságban mégsem teljesen egymást fedő kifejezések. Sőt némelyikük, bizonyos kontextusban, egyszerre magában foglalhatja saját ellentétét is. Biztonságosak voltak-e például a ’70-es évek Magyarországon? A különböző aspektusok végiggondolásához kínálunk programhelyszíneket – országszerte.


The Space Budapest /// Safe Space

A tárlat globális és mikroszintű anomáliák és válságok közepette keresi a biztonságos közeg megteremtésének lehetőségeit. „A safe space fogalma először az Egyesült Államokban az 1960-as évektől vált ismertté, társadalmi kontextusban egy igen széleskörűen használt kifejezés. Eredeti célja szerint az LMBTQ+ közösségek támogatását hivatott biztosítani egy biztonságos és támogató környezet megteremtése által, ahol az egyén őszintén és szabadon, konfliktusoktól, előítéletektől és ítélkezéstől mentesen fejezhette ki magát. Felismerve a biztonságos környezet megteremtésének szükségszerűségét, a fogalom mára a pedagógiában is kulcsfontosságúvá vált a gyermekek lélektani fejlődése szempontjából. ” Kiállító művészek: Fürjesi Csaba, Hajgató Terézia, Horváth Lóczi Judit, Koleszár Stella, Sallay Dániel, Szenteleki Gábor. Kurátor: Teplán Nóra.

Fotó: The Space FB

2024. augusztus 8-ig


Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém /// Kiskapu a Balatonra

Az igazi balatoni retró hangulatot ígérő kiállítás az 1960-as, ’70-es évek magánnyaralóinak világát eleveníti fel különböző – történeti, építészeti, szociológiai és néprajzi – aspektusokból. Az összeállítás többek közt megidézi a szocializmus időszakában létrejött ún. nyaralótelepek kialakulásának körülményeit: a limitált, központilag megtervezett típusházak megrendelésétől azok kalákában és/vagy fusiban véghez vitt kivitelezéséig. A kiállításhoz több kísérő esemény is tartozik, melyek a múzeum oldalán követhetők nyomon. Kurátor: Törő Balázs.

Fotó: Laczkó Dezső Múzeum

2024. szeptember 1-ig


acb Attachment /// Csertő Lajos: Űrplasztikák

Csertő Lajos szobrász, keramikus, üvegművész munkáiban keveredik az űrkorszak szellemisége a későmodernitás esztétikájával, ami leginkább organikus absztrakt formákat eredményez. Csertő égetett kerámia szobrai mintha mélytengeri vagy még inkább földönkívüli élőlényeket idéznének. Az acb Csertő Lajos biomorf formák által inspirált munkásságának újrafelfedezésére invitál minden érdeklődőt.

Kiállítási enteriőr

2024. július 26-ig


Inda Galéria /// Szász Lilla: Szia, tesó…

Szász Lilla kiállításra válogatott anyaga a kötött létformátumokból, az elnyomottság, korlátozottság bizonyos, jellegzetes formáiból szabadulni készülő, vagy már szabadulóban lévő fiatalokról szól. Azt figyeli, mikből táplálkoznak a vizsgált csoportok vágyai, mik jelentik számukra a fogódzókat és az egymáshoz, csoportokhoz, közösségekhez, törzsekhez kapcsolódás (vagy éppenséggel az azoktól való elkülönbözés) orientációs pontjait.

„Amennyire lehetséges, amilyen közelségben csak lehet, Szász mindig együtt él a vizsgált csoportokkal vagy egyes emberekkel. Nem válaszokkal, megoldási lehetőségekkel érkezik a helyzetbe, és a projektek végére is inkább talán az így leghitelesebben képviselhető pontig jut el: segít a kérdések pontos megfogalmazásában. Olyanokéban, amelyek azután a közvetlenül érintettek és az értük felelős, hatalmi pozíciókban lévők számára is segít(het)ik a helyzet megértést – utóbbiak számára a megélését is. Ez nem a megoldás, de enélkül nem lehetséges megoldás.”

Szász Lilla: AM – PM tattoo, part from series 700meters (2023) Fotó: Inda Galéria

2024. szeptember 27-ig


K.A.S. Galéria /// Bánki Ákos: Ujj-képek

„Bánki Ákos festőművész Ujj-képek című kiállításának festményei a Dionüszosz álma című szériáját folytatják, melyekben a szín egynemű, szinte monokróm térré lényegül. Ezekhez a képekhez speciálisan készült festékanyaga sok gyantát tartalmaz, mely az akrilt testessé teszi, élettel telíti meg, ami nem simulva a vászonhoz mélységeket és magasságokat alkot rajta.

A vászon felületén így a fény állandó játékot folytat színnel, formával, a képeken az anyag állandó transzformációban vibrál. A festő a kép materiális dimenziójával kísérletezik. A látogató ezeknek az egynemű tereknek a rétegeit és a textúráját felfedezve merülhet el a festmények világában.”

Fotó: K.A.S. Galéria

2024. július 22-ig


+1

Bánya Kert, Salföld /// Ujj Zsuzsi és Darvas Kristóf koncert

A fotósként és performerként is ismert Ujj Zsuzsi ezúttal zenekari kíséret helyett egy zongora mellett – melyen Darvas Kristóf játszik – ad elő többek közt Csókolom-számokat; a rendezők szerint puritán és intim hangulatban. A részvétel ingyenes.

2024. július 19. péntek 21:00 óra