Hirdetés
Hirdetés
— 2023. július 15.

Film készült a kék bálnák visszatéréséről

A Föld legnagyobb ismert állata, a kék bálna néhány évtizede a kihalás szélén állt, azonban a bálnavadászat 1966-os betiltása óta egyre népesebb generációikat figyelték meg a tengerbiológusok. Ezt a reménykeltő fejleményt dokumentálja egy most tavasszal elkészült 45 perces film, melyet egyelőre az Egyesült Államok mozijaiban és természettudományi múzeumaiban vetítenek.

A héten kezdték vetíteni a New York-i Természetrajzi Múzeumban a Blue Whales – Return of the Giants című filmet – írta meg a Hyperallergic.

A Földön valaha élt legnagyobb állatokat (beleértve a dinoszauruszokat is) egyetlen faj veszélyeztette: az ember. Ez viszont olyannyira, hogy a bálnavadászat miatt a hatalmas óceáni emlős a múlt század közepére a teljes kihalás szélére került. Az 1900-as évektől, a gépesített szigonyok és a gyors közlekedésű ipari hajók feltalálásával óriási mennyiségben tűntek el a bálnák a bolygóról; a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (International Whaling Commisson) szerint csak az 1930–31-es szezonban 30 000 kék bálna pusztult el.

Erre a tömeges mészárlásra válaszul az IWC 1966-ban betiltotta a kék bálnák vadászatát. Fokozott védelem mellett a majdnem eltűnt fajok az elmúlt néhány évtizedben folyamatos szaporodásnak indultak. Az ezév májusában elkészült új film, amely a túlélés majd a populáció fokozatos növekedésének történetét dokumentálja 3D-s változatban is hozzáférhető.

Az Andy Serkis által narrált és Hugh Pearson által rendezett 45 perces film a kék bálnák lenyűgöző tenger alatti életét tárja fel, közeli bepillantást engedve a mérete és még mindig elég alacsony száma miatt kevéssé tanulmányozott faj létének mindennapi dinamikájába.

A film két különböző tengeri expedíciót kísért el, aminek köszönhetően a nézők megismerik az egyik kutatócsoport azon törekvését, hogy megtalálják a Kelet-Afrika partjainál eltűnt bálnapopulációt; illetve csatalkozhatnak Diane Gendronhoz – akit a „kék bálna suttogójának” neveznek – és csapatához, amint a Kaliforniai-öbölben bálnacsaládokat tanulmányoznak.

Borítókép: Blue Whales – Return of the Giants, előzetes. Youtube