Hirdetés
Hirdetés
— 2022. február 27.

Magánfenntartású modern és kortárs kiállítóhely nyílt Prágában

A Kunsthalle Prahát egy helyi műgyűjtő házaspár, Petr és Pavlina Pudil alapította.

Moszkva és Berlin után a napokban Prágában nyílt új, a kortárs képzőművészetre fókuszáló, magánkézben lévő kiállítóhely. A prágai intézmény nevében a Kunsthalle németül szerepel, alapítója szerint ily módon állítva emléket „a csehek és németek évszázados együttélésének a városban”.  A 48 éves Petr Pudil több ágazatban működött befektetőként – ezek közül a szénbányászat fekete pont azoknál, akik nem szívesen látnak a művészeti szférában környezetromboló tevékenységgel szerzett pénzeket. A milliárdos azt hangsúlyozza, hogy a közép- és kelet-európai országokban nélkülözhetetlen a magántőke szerepvállalása a kortárs művészeti intézmények működtetésében, mivel közpénzből kevés pénzt szánnak erre, ráadásul több országban a művészi szabadság korlátozása az állami támogatás ára.

A Kunshalle Praha makettje az intézmény nyitásakor © Vojtěch Veškrna

A Kunsthalle Praha központi helyen, egy egykori transzformátorállomás épületében lelt otthonra, melynek megvásárlására és egy helyi építészkollektíva tervei alapján történt átalakítására Pudil 35 millió eurót költött. A három nagy galériára tagolt 1.300 négyzetméteres kiállítótér mellett az épületben előadótermek, design shop, bisztró és kávézó is helyet kapott. A néhány millió euróra becsült éves fenntartási költséget a belépődíjak mellett az intézmény köré szerveződő társaság hozzájárulásából tervezik fedezni.

A kiállítási program erősen regionális fókuszú lesz, amit a nyitó tárlat, melynek tematikáját inkább a befogadó épület múltja szabja meg, még nem tükröz. A Kinetizmus: 100 éves elektromosság a művészetben közel 100 műtárgy segítségével mutatja be, hogyan alakította át az elektromosság a művészetet. A tárlat kurátora Peter Weibel, az újmédia egyik legismertebb szakértője, a karlsruhei ZKM – Művészeti és Média Centrum igazgatója, a bemutatott művek szerzői között Moholy-Nagy László is szerepel.

Borítókép: A Kunsthalle Praha látványterve. Forrás: Kunsthalle Praha