Hirdetés
Hirdetés
— 2024. május 28.

Lopott Bacon-mű került elő Madridban

A spanyol rendőrség megtalált egy 5 millió eurót érő, kilenc évvel ezelőtt ellopott Francis Bacon alkotást. A 2015-ös rablás során öt kép tűnt el, ezek közül már csak egyet keresnek.

A képek, amelyek összértékét 25 millió euróra becsülik, 2015-ben tűntek el, miután betörtek José Capelo spanyol bankár – az 1992-ben elhunyt Francis Bacon közeli barátja – madridi otthonába.

A festmények közül hármat 2017-ben találtak meg. A Policía Nacional múlt csütörtökön jelentette be, hogy egy negyedik – Bacon 1989-es, Tanulmány José Capelo portréjához című alkotása – is előkerült.


Fotó: Handout / SPANISH INTERIOR MINISTRY / AFP

„A nyomozás eredményeként februárban letartóztattunk két személyt Madridban, akik lopott vagyontárgyakat, nevezetesen két lopott festményt vettek át” – állt a rendőrség közleményében, melyet a The Guardian idézett.

„A letartóztatások és egyéb rendőri intézkedések után az egyik eltűnt festményt megtalálták egy madridi ingatlanban.”

A Policía Nacional közölte, hogy 16 embert tartóztattak le a lopással kapcsolatban, köztük azokat, akik állítólag felelősek a kilenc évvel ezelőtti betörésért. A rendőrség azt is közölte, hogy kelet-európai bűnözői csoportokkal kapcsolatban álló spanyol állampolgárokra összpontosítja a nyomozást.

„A nyomozás továbbra is folyamatban marad, mivel igyekszünk visszaszerezni az utolsó festményt is, és letartóztatni azokat, akiknek a birtokában van” – tette hozzá a közlemény.

A 82 éves korában Madridban elhunyt Bacon egyik portréja, amely szerelmét és múzsáját, George Dyer-t ábrázolja (Figure In Movement, 1976), 52 millió dollárért kelt el 2023 novemberében a Christies’ árverésén, így bekerült a tavalyi év 10 legdrágább alkotása közé.