Hirdetés
Hirdetés
— 2024. január 2.

2023 legdrágábban elárverezett alkotásai

Annak ellenére, hogy a nemzetközi elemzők a piac enyhe visszaeséséről cikkeztek, az óévben több eladási rekord is született. Íme a 10 legdrágább, 2023-ban aukción elkelt mű.

2022-ben rendkívül magasra tették a lécet a licitálók, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a néhai Microsoft- alapító, Paul Allen gyűjteményének árverésén öt lenyűgöző alkotás kelt el 100 millió dollárért – darabonként. Ezúttal ezt a magas, kilenc számjegyű összeget csak egyszer sikerült túllépni, ami jelzi, hogy a piac csúcsán változások mutatkoznak. Az árak még mindig jónak mondhatók, de a gyűjtők a bizonytalan világgazdasági háttér közepette kifejezetten válogatósak lettek – foglalja össze az eseményeket az Artnet.

Az év tíz legmagasabb árverési tételéből nyolc New Yorkban kelt el, kettő pedig Londonban. És míg Picasso volt messze a legkelendőbb 139,4 millió dollárt érő női portréjával, Gustav Klimt két festménye is a legjobb tételek közé került: egy tengeri tájkép és egy portré együttesen 138,4 millió dollárt hozott.


1. Pablo Picasso: Femme à la montre, 1932

Fotó: WIktor Szymanowicz / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Sotheby’s New York, 2023. november 8. – 139,4 millió dollár (48, 2 milliárd forint).

Az év „sztártétele” Picasso szerelméről, Marie-Thérèse Walterről készült festménye, amely a néhai Emily Fisher Landau gyűjteményének legbecsesebb darabja volt. A műalkotás 121 millió dollárért került kalapács alá a Sotheby’s New York-i aukcióján, amelyet a sokak áltak csodált gyűjtőnek és mecénásnak szenteltek, aki amellett, hogy hosszú ideig tagja volt a Whitney Museum of American Art igazgatótanácsának, saját magánmúzeummal is rendelkezett. A Picassót állítólag a kandallóján tartotta. A festmény az alkotó „arany múzsájaként” ismert Waltert ábrázolja. A pár 1927-ben találkozott először a párizsi Galeries Lafayette előtt, amikor Walter mindössze 17 éves volt; az akkor 45 éves Picasso pedig még az ukrán táncosnő Olga Hohlovával, Pablo szintén művésszé lett fia, Paulo édesanyjával élt házasságban.

A festmény a jutalékkal együtt 139,4 millió dollárt hozott a Sotheby’s-nek, ami az árverés teljes eladási értékének mintegy 34 százalékát tette ki.


2. Gustav Klimt: Dame mit Fächer, 1917–1918 körül

Fotó: Mathilde BELLENGER / AFP

Sotheby’s London, 2023. június 27. – 85,3 millió font (36,9 milliárd forint).

Gustav Klimt utolsó portréja, amely még a festőművész 1918-ban bekövetkezett halálakor is a festőállványon volt a műteremben, az Európában valaha árverésre bocsátott legdrágább műalkotásként döntött rekordot a Sotheby’s Modern és kortárs aukcióján júniusban Londonban.

A műalkotás becsértéke a 65 millió fontot is meghaladta, így várható volt, hogy megdönti a 2010-es rekordot, melyet Alberto Giacometti Sétáló ember című szobra tartott 65 millió fonttal. Amikor Klimt vászna tízperces licitversenyt követően 74 millió fontnál tartott, az árverésvezető bejelentette, hogy megdőlt a rekord.

A Dame mit Fächer egyben a valaha aukción eladott legdrágább Klimt-kép is. Felülmúlta a Christie’snél a 2022-es Paul Allen-gyűjtemény árverésén beállított 104,6 millió dolláros árat .


3. Claude Monet: Le bassin aux Nymphéas, 1917–1919 körül

Fotó: TIMOTHY A. CLARY / AFP

Christie’s New York, 2023. november 9. – 74 millió dollár (25,6 milliárd forint).

Claude Monet 80 éves korához közeledve, hályoggal mindkét szemén, készítette a Le bassin aux nymphéas című képet. A késői impresszionizmus mérföldkövének számító, lélegzetelállító festmény egy olyan tájat ábrázol, ahol az ég és a víz egyetlen kék árnyalatban egyesül, és a tavirózsák jelentik az egyetlen térbeli igazodási pontot.

A festmény a 65 millió dolláros becsült értéket megdöntve 74 millió dollárt ért el a Christie’s novemberi impresszionista és modern művészeti árverésén New Yorkban. A Le bassin aux nymphéas című festményt az árverés előtt még soha nem mutatták be kiállításon vagy aukción. A „lappangó” mű több mint 50 évig volt magángyűjteményben, egyetlen családnál.


4. Jean-Michel Basquiat: El Gran Spectaculo (The Nile), 1983

Fotó: Christie’s Images Ltd. 2023

Christie’s New York, 2023. május 15. – 67 millió dollár (23,2 milliárd forint).

Ez a korai Basquiat volt a Christie’s májusi felhozatalának legértékesebb képe: 45 millió dolláros becsértéket kapott, majd 67,1 millió dollárért kelt. A hatalmas mű, amelyet a művész mindössze 22 éves korában festett, élénk licitharc tárgyát képezte, többek között Larry Gagosian, a kereskedőmogul is ringbe szállt érte. Jelenleg ez a negyedik legdrágábban eladott Basquiat-festmény.


5. Gustav Klimt: Insel im Attersee, 1901–1902 körül

 Fotó: Sotheby’s

Sotheby’s New York, 2023. május 16. – 53,2 millió dollár (18,4 milliárd forint).

Ez a Klimttől ritka és lenyűgöző tengeri tájkép egy olyan helyszínt ábrázol, ahol a művész a nyári vakációit töltötte. A Sotheby’s alelnöke és a modern eladások vezetője úgy jellemezte a helyet, hogy „ahová Klimt elmenekült a bécsi műterméből”, hozzátéve, hogy a tájat felidéső mű, amely eltér Klimt legismertebb munkáinak többségétől, “olyan, mint egy költemény a természethez”. A művet korábban még soha nem kínálták aukción. Az Insel im Attersee eredetileg Otto Kallir osztrák művészettörténész gyűjteményének a része volt. A kép szerepelt a New York-i Galerie St. Etienne 1940-es Saved from Europe című kiállításán, amely kulcsfontosságú esemény volt Klimt életművének amerikai megismertetésében.


6. Francis Bacon: Figure In Movement, 1976

Fotó: Christie’s Images Ltd. 2023

Christie’s New York, 2023. november 9. – 52 millió dollár (18 milliárd forint).

A gyász a központi témája Francis Bacon e művének, amelyen két meggyötört alak birkózik a tüzes narancssárga szőnyegen. Mint Bacon összes műve, ez is mélyen személyes, a veszteségről szóló megragadó meditáció, amelyet szerelme és múzsája, George Dyer halála után született mintegy katartikus válaszként. Az ár alapján ez a nyolcadik legdrágább árverésen eladott Bacon-kép.


7. Mark Rothko: Untitled (Yellow Orange Yellow), 1955

Fotó: Christie’s Images Ltd. 2023

Christie’s New York, 2023. november 9. – 46,4 millió dollár (16 milliárd forint).

A közel két méter magas vászon a művész saját gyűjteményében volt 1970-ben bekövetkezett haláláig.
A Christie’s leírása szerint „drámai aranyszínű ragyogásba burkolja a nézőt”. A mű lenyűgöző provenienciával büszkélkedhet, mivel az elmúlt tíz évben többször is gazdát cserélt. 50 évig a legendás 20. századi gyűjtő- és mecénás pár, Paul és Bunny Mellon tulajdonában volt; 2014-ben Helly Nahmad kereskedő vásárolta meg a művet a Sotheby’s-nél, később magánúton adta el Steve Wynnnek, a legutóbbi tulajdonosnak.


8. Richard Diebenkorn: Recollections of a Visit to Leningrad, 1965

Fotó: Christie’s Images Ltd. 2023

Christie’s New York, 2023. november 9. – 46,4 millió dollár (16 milliárd forint).

Az aukciósház „úttörő festménynek” nevezte a művet, amely egyben Henri Matisse munkásságát ünnepli, hiszen tükrözi a francia mester festményeinek Diebenkorn karrierjére gyakorolt mély hatását. Az 1960-as években Diebenkorn ritka utazást tett a Szovjetunióba, itt látta először személyesen Matisse több tucat festményét.


9. Wassily Kandinsky: Murnau mit Kirche II, 1910

Fotó: Wiktor Szymanowicz / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP

Sotheby’s London, 2023. március 1. – 37,2 millió font (15,5 milliárd forint).

A Sotheby’s a festményt „Kandinszkij kulcsfontosságú remekműve”-ként írta le, amely „radikális fordulópontot jelent a művészettörténetben”. A művész ekkor alakította ki azt az absztrakt nyelvet, amely meghatározta pályafutása hátralévő részét – és jelntősen hozzájárult az absztrakt expresszionista mozgalom kialakulásához.

A mű 1951 óta az eindhoveni Van Abbemuseumban volt. Az intézmény Karl Legattól, egy zsidó kereskedőtől szerezte meg, aki Myrtil Frankkal együtt a Mühlmann ügynökséggel vállvetve dolgozott a nácik által Hollandiában lefoglalt műtárgyak feldolgozásán és eladásán – cserébe azért, hogy elkerüljék saját maguk és családjuk deportálását.

Az eredeti tulajdonos a Johanna Margarete Stern és Siegbert Samuel Stern házaspár voltak, akik jól menő berlini textilüzletüknak köszönhetően gazdag műgyűjteményt hoztak létre. Siegbert 1935-ben meghalt, Johanna Margarete pedig a nácik elől Hollandiába menekült.


10. Henri Rousseau: Les Flamants, 1910

Fotó: Ed JONES / AFP

Christie’s New York, 2023. május 11. – 43,5 millió dollár (15 milliárd forint).

Az 1907-ben készlt posztimpresszionista mű a májusi árverés sztárajánlata volt; az autodidakta művész jellegzetes, lapos, mégis élénk, álomszerű stílusában készült. Tükrözi a Rousseau-művek ritkaságát a piacon, hogy a második legmagasabb aukciós ár ennek csak töredéke: 2,9 millió dollár, melyet 2009-ben fizettek.

Borítókép: Sotheby’s aukció, New York, 2023 november 8., fotó: ANGELA WEISS / AFP