Hirdetés
Hirdetés
— 2024. május 2.

A Met kulturális tulajdonjogi megállapodást írt alá Thaifölddel, és visszaadott két szobrot

A New York-i Metropolitan Museum of Art igazgatója, Max Hollein és a thaiföldi kulturális minisztérium képviselője, Nitaya Kanokmongkol „egyetértési nyilatkozatot” írt alá; egyúttal az amerikai intézmény visszaszolgáltatott két 11. századi fémszobrot is, amelyeket már decemberben kivont a gyűjteményéből.

A Max Hollein, a Met igazgatója és Nitaya Kanokmongkol, a thaiföldi kulturális minisztérium nemzeti múzeumokért felelős hivatalának ügyvezető igazgatója által aláírt megállapodás kimondja, hogy a múzeum és a Thaiföldi Királyság közötti bármilyen vitát „békés úton” és „a kölcsönös tisztelet szellemében, harmadik félre való hivatkozás nélkül” kell rendezni.

Az aláírás előtt a Met és Thaiföld képviselői kölcsönösen méltatták a két visszaszolgáltatott művet. Hollein elismerte, hogy a szobrok „jogosan a Thaiföldi Királysághoz tartoznak”; Somjai Taphaopong, Thaiföld New York-i főkonzulja „felbecsülhetetlen értékű tárgyaknak” nevezte őket. A leglelkesebb felszólaló John Guy, a Met dél- és délkelet-ázsiai művészeti anyagának kurátora volt, aki hosszasan beszélt a szobrokról, „páratlan remekművekként” emlegetve őket.

Mindkét szobor, az Álló Síva és a Térdelő női alak, a 11. századból származik. Az Álló Síva, amelyről úgy vélik, hogy a hindu istent ábrázolja emberi alakban, „a legteljesebb fennmaradt aranyozott bronzalak Angkorból. A figura kettős célt szolgálhatott: egy királyi szentélyben tartott kultikus ikonként és egy elhunyt uralkodó ősképeként is funkcionált”. A szobrot 1988-ban adományozta a múzeumnak Walter H. Annenberg médiamogul.

Álló Síva, Thaiföld, 11. század. Fotó: Metropolitan Museum of Art, New York

A Térdelő női alak, amely valószínűleg egy khmer királynőt ábrázol, feltehetőleg egy istenséget tisztelő szoborcsoport része volt. „Ezt az ülő etikettet ma is követik Thaiföldön” – jegyezte meg Guy. A szobrot 1972-ben a hírhedt régiségkereskedő, Doris Wiener adta el a Metnek.

Térdelő női alak, Thaiföld, 11. század.
Fotó: Metropolitan Museum of Art, New York

Guy a jövő hónapban Thaiföldre kíséri a két alkotást, ahol előadást tart és részt vesz a két mű visszatérése alkalmából rendezett ünnepségen. A szobrokat a tervek szerint azonnal kiállítják új helyükön, a bangkoki Nemzeti Múzeumban – írta meg a The Artnewspaper.

A Met már korábban elkezdett visszaszolgáltatni tárgyakat Ázsiába; a becslések szerint több mint ezer csempészett tárgy lehet a múzeum gyűjteményében.