Hirdetés
Hirdetés
— 2023. május 22.

120 millió és még ketyeg: hatalmas kártérítés szerzői jogi ügyben a német popművésznek

Michael Moebius német művész, akit rágógumit fújó pop-ikonjairól ismernek, több száz hamisító ellen nyert pert, „monumentális” összeggel. A jól fogyasztható, dekoratív műveket produkáló alkotó piacát komolyan rongálták a hamisítványok.

A művészt összesen 120 millió dollár illeti még, ami az őt képviselő csapat szerint „a független alkotónak valaha megítélt legnagyobb kártérítési díj”. És úgy tűnik, ez az összeg nagyobb is lehet – írja beszámolójában az ArtnetNews, hiszen meglehet, a töménytelen hamisítvány csak a jéghegy csúcsa. Michael Moebius szerint ugyanis például a piacon levő, rágógumit fújó Marilyn (Marilyn bubble gum) képek 99%-a hamis.

„Valamit ezek szerint jól csináltam” – kommentált a lapnak Moebius – “hiszen a művek több mint egy évtizede vonzzák az embereket, és boldoggá teszik őket. Csakhogy a hamisítványok minőségének hatása nálam is érződik: az emberek azon tűnődnek, hogy ami náluk van, az vajon hamis vagy igazi. Ezt nagyon sajnálom, és úgy látszik, valóban befolyásolja a piacot.”

Moebius összesen 399, Kínában és más országokban működő céget perelt be, amelyek szerinte megsértették szerzői jogait azzal, hogy a művei hamisított változatait árulták. A művész többszázezer esetről beszélt, és jelezte, hogy nem állnak meg a mostani ítéletnél, júniusban újabb pert fognak indítani további hamisítók ellen.

Eközben maga Moebius is szembenézett már és szembesülhet is még szerzői jogi kérdésekkel, hiszen a munkái alapjául szolgáló portrékat általában több különböző fotográfiából állította össze. Éppen a múlt héten pedig, emlékeztet az ArtnetNews, Andy Warhol egy 1984-es művével kapcsolatban született olyan bírósági döntés, amely a mű alapját képező fotósnak ítélt kártérítést.