Hirdetés
Hirdetés
— 2023. október 4.

A New York-i Metropolitan múzem újabb tárgyakat szállít vissza Nepálba

A legtöbb visszaszolgáltatásra váró műtárgy ugyanazon család ázsiai gyűjteményéhez köthető.

A Met (Metropolitan Museum of Art) két szobrot ad vissza Nepálnak, miután a nepáli hatóságoktól azt a tájékoztatást kapta, hogy a műtárgyak nem tisztázott körülmények között kerültek ki az országból. Az egyik egy faragott, 11. századi hindu kőszobor, melyen Laksmi és Garuda fogja közre Visnut; a másik egy finoman megmunkált fa templomtető támasz (tundal) a 13. századból. A visszaszolgáltatásról a múzeum igazgatója, Max Hollein és Bishnu Prasad Gautam, Nepál megbízott konzula írt alá megállapodást. A tárgyak szállításáról a Met gondoskodik.

Visnu Laksmi és Garuda között, kő, 11. század. Fotó: Met

„Az együttműködés nagymértékben hozzájárul Nepál azon nemzeti erőfeszítéseihez, hogy visszaszerezze és helyükre tegye elveszett műtárgyait” – mondta Gautam közleményében, melyet a The Artnewspaper idézett.

A Met még 1988-ban vásárolta meg a tundalt, azaz templomi tetőtámaszt. A kőszobrot pedig 1995-ben Evelyn Kossak adományozta a múzeumnak a Kronos gyűjteményeken keresztül. Egy (azóta törölt) online katalógusbejegyzés szerint a tárgynak rajta kívül nincs korábbi tulajdonosa feltüntetve. A Kronos gyűjtemények egyébként Steven Kossakhoz, a múzeum ázsiai művészeti részlegének volt kurátorához kötődnek, akinek adományaiból már többet vissza kellett szállítani származási országaikba.

„Nagyra értékeljük a nepáli tudományos intézményekkel és kollégákkal kialakított immár hosszú távú kapcsolatot, és elkötelezettek vagyunk a közöttünk kialakult nyílt párbeszéd folytatása mellett” – nyilatkozta Hollein.

2022 augusztusában a múzeum már visszaadott egy fából készült tundalt Nepálnak, amelyet szintén Evelyn Kossak adományozott a múzeumnak, s ez további vizsgálatot indított a Kossak családhoz kötődő tárgyak ügyében. Ezt a templomi tetőtámaszt azóta visszahelyezték eredeti helyére, a kathmandui Itumbaha kolostorba. 2018-ban a Met egy 10. és egy 12. századi kőszobrot szállított vissza Nepálba; 2021-ben pedig egy, szintén 10. századból való Síva-ábrázolást, melyen az istenség himalájai lakhelyén látható, aszkétákkal körülvéve.

Miután gyűjteményeinek – nemcsak a nepáli műtárgyaknak, hanem a kambodzsai, indiai és más országokból származó görög-római és egyiptomi régiségeknek és szobroknak – az utóbbi időben egyre élénkebb vizsgálata zajlik, a Met tavaly tavasszal bejelentette, hogy belső eredet-kutató csoportot hoz létre.