Hirdetés
Hirdetés
— 2024. április 16.

Nem nyitották meg az izraeli pavilont a Velencei Biennálén

Ruth Patir, az izraeli pavilonban kiállító művész megtagadta hozzájárulását a kiállításhoz mindaddig, amíg Izrael és a Hamász nem köt fegyverszünetet, és megállapodás nem születik a túszok szabadon bocsátásáról.

A Velencei Biennálé izraeli pavilonja – amely ma nyílt meg a sajtó számára – az ország képviseletére kiválasztott művész szerint mindaddig zárva marad a közönség előtt, amíg nem születik tűzszüneti és túszszabadítási megállapodás az Izrael és a Hamász közötti háborúban. „Utálom, hogy ezt kell tenni” – nyilatkozta Ruth Patir, a The New York Timesnak – „de úgy gondolom, ez fontos”.

A látogatók, akik a mai, április 16-i előzetes, szakmai megnyitón be akartak jutni a pavilonba, csupán egy csapat olasz katonával találkoztak, akik a bejáratot őrizték.

A pavilon ablakán egy nyilatkozatot olvashattak, mely szerint:

„Az izraeli pavilon művésze és kurátorai azon nyomban megnyitják a kiállítást, amint megállapodás születik a tűzszünetről és a túszok szabadon bocsátásáról”.

Ruth Patir. Forrás: Facebook

Patir állítólag nem tájékoztatta döntéséről az izraeli kormányt.

(M)otherland című projektje a kortárs anyasággal foglalkozik; a pavilon kurátorai Mira Lapidot és Tamar Margalit.

Tavaly októberben, pontosan egy hónappal azután, hogy a kiválasztási bizottság Patirt jelölte ki az izraeli pavilon művészének, a Hamász megtámadta Izraelt, ami 1200 ember halálát okozta, továbbá az atrocitás részeként 240-en kerültek túszként fogságba. A Hamász vezette egészségügyi minisztérium szerint azóta több mint 33 000 ember halt meg Gázában.

Februárban több ezer művész és kulturális dolgozó nyílt levelet írt alá, amelyben Izrael kizárását követelték a világ legrangosabb művészeti seregszemléjéről.

Izrael pavilonja a Giardiniben. Forrás: Wikipedia

Akkor a La Biennále szóvivője azt mondta: „A Giardini, az Arsenale és Velence városának pavilonjaiban képviselt országok nemzetközi művészeti kiállításon való részvételével kapcsolatban a Velencei Biennále szeretné leszögezni, hogy az Olasz Köztársaság által elismert valamennyi ország autonóm módon kérheti a hivatalos részvételt.

Következésképpen a La Biennále nem vehet figyelembe semmilyen petíciót vagy felhívást, amely Izrael vagy Irán részvételének kizárására irányulna a közelgő 60. nemzetközi művészeti kiállításon”.

Nem sokkkal később az olasz kulturális miniszter is reagált a több mint 14500 aláírót számláló levélre, és elítélte a tiltakozást.