Hirdetés
Hirdetés
— 2024. április 14.

Fatima Hellberg a bécsi mumok következő vezetője

Fatima Hellberget, a bonni Kunstverein igazgatóját nevezték ki a bécsi Museum moderner Kunst, a mumok új főigazgatójává. Hellberg elődje, Karola Kraus német kurátor 15 évig vezette az intézményt.

Hellberg 2025 októberétől tölti majd be új posztját. „Alig várom, hogy az intézmény egyszerre szigorú és merész hagyományait tovább erősítsem, közben újszerűen gondolkodva a gyűjtemény felhasználásán és élővé tételén, valamint a látgatók körének bővítésén” – nyilatkozta Hellberg a The Artnewspapernek.

Hozzátette, hogy elkötelezett „a reflexió, az élmény és a konfrontáció terének kialakítása mellett”

A svéd származású Hellberg a Tate Modern, a London Institute of Contemporary Arts, a Malmö Konsthall és a San Francisco-i CCA Wattis Institute for Contemporary Arts kiállításainak kurátora volt. Tanulmányait az Oxfordi Egyetemen és a londoni Royal College of Art-on végezte.

Hellberget 24 jelölt közül választották ki; a döntés indoklását, mely szerint „kiemelkedő koncepciót mutatott be, nagyon okos és találékony megközelítésekkel és sok leleménnyel” Andrea Mayer, az osztrák művészetekért és kultúráért felelős államtitkár idézte.

A mumok gyűjteménye a pop art, a fluxus, a konceptuális művészet és a bécsi akcionizmus mellett a klasszikus modernizmus és a kortárs művészet jelentős alkotásait öleli fel.

Borítókép: Museum of Modern Art (MUMOK), Austria, 2014, fotó: GEORG HOCHMUTH / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP