Hirdetés
Hirdetés
— 2024. március 25.

A párizsi Musée Picasso kiállítással tiszteleg Françoise Gilot előtt

Françoise Gilot Pablo Picasso egykori partnere volt, akitől két gyermeke is született, ám az ünnepelt művész mellett annyi megaláztatás érte, hogy viharos körülmények közt elhagyta a férfit. A szakítás után Picasso bosszúja és befolyása miatt a szintén képzőművész Gilot nem érvényesülhetett Franciaországban, most azonban egyenesen a Musée Picasso rendez kiállítást a tavaly, 102. életévében elhunyt alkotó munkáiból.

A kiállítás megrendezése – melyről többek közt a The Guardian számolt be – azért számít jelentős eseménynek, mert amikor Françoise Gilot a hosszú és viharos kapcsolat után elhagyta Pablo Picassót, a művész közölte vele, nélküle semmit sem ér, és azonnal neki is látott, hogy tönkretegye a karrierjét. „Azt képzeled, hogy az emberek érdeklődni fognak irántad? Soha nem fognak csak magad miatt… pusztán arra lesznek kíváncsiak, hogy alkotott az az ember, akinek az élete olyan bensőségesen érintette az enyémet.” 

Françoise Gilot. Forrás Wikiart

Ennek megfelelően a szakítás után Picasso és a francia művészeti és értelmiségi körökben befolyásos barátai valóságos háborút indítottak Gilot ellen, és végül arra kényszerítették, hogy elhagyja Franciaországot és az Egyesült Államokban telepedjen le. Amerikában Gilot újjáépítette életét és karrierjét, mely innentől végig felfelé ívelt, egészen 2023-ban, 101 éves korában bekövetkezett hal. éláláig.

Françoise Gilot: Paloma à la Guitare (1965). Forrás: Sotheby’s

Tíz évvel a felújítás után a párizsi Musée Picasso, amely a világ legnagyobb Picasso-gyűjteményét őrzi, új állandó kiállítást rendezett be, amely 22 teremben, három emeleten közel 400 festményt, szobrot, kerámiát, rajzot és grafikát tartalmaz. A harmadik emeletre került a mostani Françoise Gilot kiállítás, mely várhatóan egy évig lesz látható.

A múzeum szóvivője hangsúlyozta: a kiállítás Gilot-t „nem úgy mutatja be mint Picasso múzsáját. Nincsenek róla képek vagy fotók; ehelyett Françoise Gilot-ra mint művészre koncentrál”.

Gilot 1943-ban, a náci megszállás csúcspontján találkozott Picassóval egy párizsi kávézóban. A lány 21 éves volt, a férfi pedig 61. Gilot, aki független, szabad személyiség volt, azt tette, amit Picasso sok más partnere közül senki sem mert: elhagyta a férfit, és magával vitte két gyermeküket, Claude-ot és Palomát.

Françoise Gilot: Hegyi vízesés, 1979 tus, papír. Fotó: Várfok Galéria

Franciaország sok szempontból még rosszabbul bánt Gilot-val, mint Picassó. Miközben a férfi három pert is indított, hogy megakadályozza Gilot 1964-es Életem Picassóval című életrajzának megjelenését, 80 neves értelmiségi és művész petíciót írt alá a Les Lettres Françaises című kommunista lapban, amelyben a könyv betiltását követelte. A könyv végül egymillió példányban kelt el, és 16 nyelvre fordították le.

„Gilot egy autnóm művész volt, akinek nagyon hosszú pályafutása során a munkássága folyamatosan fejlődött. Amit itt megmutatunk, az az életmű sokszínűsége” – nyilatkozta Joanne Snrech, a Picasso Múzeum kurátora.

Hozzátette: „Igaz, hogy miután megjelent Picassóról szóló könyve, a franciaországi művészeti közösség tagjai közül sokan elkerülték. De fontosnak tartottuk, hogy ne csak a Picasso életében elfoglalt helyét mutassuk meg, hanem azt is, hogy sokkal több volt, mint a sztárművész egyszerű társa. Elvégre a több mint 100 évéből mindössze 10-et töltött mellette”.