Hirdetés
Hirdetés
— 2023. június 7.

Elhunyt Françoise Gilot

Életének 102. évében, kedden elhunyt Françoise Gilot festő, akinek neve mellett rendre Pablo Picassót említik, hiszen évtizedes, viharos kapcsolat fűzte őket össze, de aki önmaga jogán vívta ki helyét a XX. és XXI. század művészetében.

Gilot és a nála 40 évvel idősebb Picasso 1943-ban találkozott és közel tíz éven át élt együtt. Két gyerekük született, Claude 1947-ben és Paloma 1949-ben. Az ArtnetNews nekrológja kiemeli, hogy Gilot az 1964-es memoárjában már félelem nélkül és nyíltan beszél erről a kapcsolatról, miközben – és ezt a legújabb, Picasso halálának ötven éves évfordulójára időzített kutatások és kiállítások sem hallgatják el – a spanyol zsenit jobbára macsó, nem kevésbé önző és olykor bántalmazó viszony fűzte a nőkhöz.

Françoise Gilot 1921-ben, a franciaországi Neuilly-sur-Seine-ben született, középosztálybeli családban. Az apja parfümgyárat vezetett és nem hitt abban, hogy a képzőművészet volna a megfelelő pálya a lánya számára, ehelyett jogi pályára szánta. A nagyanyja volt az, aki a festészet felé terelte.

Françoise Gilot. Forrás Wikiart

“Gilot hosszú élete során mindvégig következetesen hű maradt önmagához, még akkor is, ha többször is újra kitalálta önmagát” – idézi a lap a Picasso: The Women in His Life: An Homage című, nemrég megjelent kötetet. Ennek szerzője azt is megemlíti, hogy Gilot-nak százéves koráig kellett várnia arra, hogy egy műve, amely 1965-ben keletkezett és lányukat, Paloma Picasso-t ábrázolja, egy aukción átlépje az egymillió eurós határt.

Miután 1954-ben szakított Picassóval, összeházasodott Luc Simon festővel, a házasságuk hat évig tartott. Picasso megpróbálta megakadályozni Gilot memoárjának a megjelenését, de az egyébként magyarul is olvasható kötet, az Életem Picassóval nemzetközi siker lett. Szakításukat követően egyébként azt is igyekezett elérni, hogy párizsi galeristák ne vásároljanak Gilot-tól.

Françoise Gilot: Paloma à la Guitare (1965). Forrás: Sotheby’s

Françoise Gilot harmadik házassága Jonas Salk amerikai kutatóorvossal, a gyermekbénulás elleni vakcina egyik kifejlesztőjével 1970-ben köttetett, Gilot ekkor költözött az Egyesült Államokba, és felváltva élt Kaliforniában és Franciaországban. Salk 1995-ös halálától kezdve Gilot New York-ban élt.

Gilot nyolc évtizedes alkotói pályájának indulása a XX. századi művészet nagy korszakához kötődik, olyan alkotókkal állt kapcsolatban, mint Braque, Matisse, Paul Éluard, André Breton, Aragon, Cocteau és Robert Capa – emeli ki a Várfok Galéria róla szóló rövid életrajza. Munkái megtalálhatók neves múzeumok gyűjteményében, például a New York-i The Metropolitan Museum of Art-ban, vagy a párizsi Centre Pompidou-ban is. Magyarországon több ízben is járt, először 1998-ban, munkáiból többször nyílt kiállítás Budapesten. 2021-ben, századik születésnapján számos kiállítás, illetve konferencia foglalkozott az életművével.