Hirdetés
Hirdetés
— 2022. szeptember 11.

Olafur Eliasson az NFT-gyűjtő MetaKovan számára készített új művet

Az izlandi-dán sztárművész évek óta dolgozik AR (augmented reality) és VR (virtual reality) formátumban; legújabb, Your view matter című munkája NFT-jének magalkotására azonban nem más kérte fel, mint MetaKovan, az NFT-gyűjtést berobbantó tamil származású kódfejlesztő, üzletember és kriptoguru.

Metakovan, azaz Vignesh Sundaresan volt az, aki úttörő befektetőként 69 millió dollárt fizetett ki 2021 márciusában a Christie’s árverésén a Beeple művésznevű alkotó digitális művéért, s mostanra a terület legjelentősebb gyűjtője lett. Az Eliassontól rendelt mű NFT-jét természetesen ő fogja birtokolni, de a munka AR és VR változata mindenki számára elérhető lesz az Acute Art alkalmazáson keresztül; számítógépen és VR headsettel is élvezhető lesz. 

Olafur Eliasson, Your view matter, 2022. Fotó: olafureliasson.net

Az Acute Art platform művészeti igazgatója, Daniel Birnbaum szerint az Eliassonnal való közös munka és az új műtárgy lehetőséget ad arra, hogy az NFT-t egy gazdagabb és technikailag ambiciózusabb térbe ültessék át– számolt be az eseményekről az Art Newpaper.

Eliassonnak nem ez az első műve, amivel az Acute Art-on megjelent: a koronavírus-járvány elején debütált itt az AR-fragmentummokból álló Wunderkammer című munkájával. Az új alkotás ennél egy előrehaladottabb síkon helyezkedik el, és sokkal jobban kapcsolódik a művész mozgással és emberi kapcsolódással foglalkozó kísérleti munkáihoz.

A Your view matter című virtuális alkotásban a néző – felhasználó – a platóni szilárd testeken; tetraéderen, oktaéderen, ikozaéderen, dodekaéderen és kockán alapuló, összekapcsolt geometriai terek között mozoghat. A szabályos geometriai testek azonos alakzatokból épülnek fel, és csúcsaikon ugyanúgy kapcsolódnak össze. Eliasson a reneszánsz előtti idők „kis matematikai csodáinak“ nevezte a formákat, melyek a a modern építészettől eltérően nem követik a perspektíva értelmét, hanem „dimenziókként“ léteznek.

Olafur Eliasson 2020-ban. Fotó: Georg Wendt / dpa / AFP

Eliassont a tánc és a mozgás, illetve a megismerés és a motoros képességek iránti érdeklődés terelte a VR irányába. Műve – sok VR alkotástól eltérően – nem szemlélhető passzívan, hiszen azt a felhasználó mozgása indítja be és kelti életre. A Your view matter című munkája első sorban az apró, kontrasztos minták interferenciájából eredő vizuális „hibá”-val, a moiré-hatással operál.

Az alkotás elkészülte során Eliasson stúdiójának gyakori látogatója és a munkafolyamat kiemelt segítője volt Joe Dumit antropológus, egyetemi  professzor, a tudomány- és technológiatanulmányok egyik vezető alakja, illetve Natasha Myers a York Egyetem antropológia docense, az ember és a növények közötti kölcsönhatások kutatója.