Hirdetés
Hirdetés
— 2024. január 17.

A mű szerzőjét is jelölték a 10 év után újra meghirdetett AICA-díjra

Kozák Zsuzska Tinder-ikonográfia a magyar pavilonból című írása is szerepel a Legjobb kritika díjának várományosai közt, melyet a Műkritikusok Nemzetközi Szövetségének Magyar Tagozata tíz év szünet után újra odaítél. A győztest január 19-én hirdetik ki.

„Az AICA Műkritikusok Nemzetközi Szövetségének Magyar Tagozata tíz év szünet után újraindítja az AICA-díjat. A díjat a tagság által jelölt »Legjobb kritika«, »Legjobb egyéni kiállítás« és »Legjobb kurátori projekt« kategóriákban a szervezet tagjaiból véletlenszerűen választott zsűri a legkiemelkedőbb írásnak, valamint egyéni és kurátori kiállításoknak ítéli oda. A díj újraindításának elsődleges célja, hogy a szakmai szempontokat gyakran mellőző döntések mentén formálódó művészeti intézményrendszerbe visszahozzon egy kifejezetten szakmai grémium által, demokratikus alapon kiadott elismerést.

Süveges Rita munkája


A 2023 szakmai teljesítményeit elismerő AICA-díj átadására 2024. január 19-én 19 órakor kerül sor a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület helyiségében (Budapest, Rottenbiller utca 35.). A korábbi gyakorlatot követve az AICA elnöksége minden évben egy kortárs művészt kér fel a díj elkészítésére, amelynek költségeit a tagdíjakból rendelkezésre álló büdzséből fedezi. 2024-ben a díjat Süveges Rita készítette” – áll a szervezet közleményében.

A kritikai díjra jelöltek közt Kozák Zsuzska Tinder-ikonográfia a magyar pavilonból című emlékeztes cikke is szerepel, mely a 2022-es, 59. Velencei Képzőművészeti Biennálé magyar pavilonja mögött álló szakmai munkát vette kritikai górcső alá.