Hirdetés
Hirdetés
— 2023. december 5.

Ólomkönyveket loptak Anselm Kiefer szobráról

Ellopták Anselm Kiefer egyik szobrának részeit egy francia raktárból. A mű súlyosan megrongálódott, a kár több mint 1 millió dollár. A tolvajokat nem az alkotás művészi érteke, hanem annak alapanyaga, az ólom sarkallhatta a bűntényre.

A betörők november utolsó éjszakáján törtek be a művész raktárának területére a Párizstól keletre fekvő Croissy-Beaubourg városában – közölte a közeli Meaux város ügyésze, Jean-Baptiste Bladier. „A térfigyelő kamerák felvételein látható, amint négy személy áttöri a parkoló sorompóját, behatol a telephelyre, és átvágja a művet körülvevő acélkerítést, majd eltűnik a műhöz tartozó ólomkönyvekkel” – idézte a Guardian

A 78 éves Kiefer világsztárnak számít a kortárs művészeti szcénában, munkái, melyek többnyire országa náci múltjával szembesítenek, dollármilliókért kelnek el, azonban ezúttal a műtárgy alapanyaga, az ólom kelthette fel a betörők érdeklődését.

A művészt már 2016-ban is érte egy betöréses lopás ugyanezen a helyszínen, akkor 1,5 millió dollár értékű kára keletkezett. 2019-ben szintén veszélybe kerültek a munkái, ugyanitt, de akkor a biztonsági őrök elkergették a betörőket.

Anselm Kiefer: The High Priestess, fotó: MAISANT Ludovic / hemis.fr / Hemis via AFP

Kieferről egyébként nemrég forgatott Wim Wenders; az Anselm című 3D-s kísérleti dokumentumfilmet versenyen kívül mutatták be a legutóbbi cannes-i filmfesztiválon.

Borítókép: Anselm Kiefer a Safety curtain című alkotása előtt, fotó: ROLAND SCHLAGER / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP