Hirdetés
Hirdetés
— 2023. június 5.

Lemondott a TEFAF ügyvezető igazgatója, Bart Drenth

Woke-ellenes tweetjei és elődje egészségügyi álllapotának kiteregetése miatt fogyott el körülötte a levegő.

Bart Drenth korábban, a legtekintélyesebb műtárgyvásárokat lebonyolító TEFAF ideiglenes igazgatójaként dolgozott 2022 februárjától decemberéig, miután a cég ügyvezető igazgatója, Charlotte van Leerdam egészségügyi szabadságra ment. Idén vette át teljesen az ügyvezetést, de kevesebb mint fél év alatt le is mondott – adta hírül többek közt a The Art Newspaper.

A bejelentés azután történt, hogy az Artnet News lehozott néhányat Drenth woke-ellenes, erősen jobboldali Twitter-bejegyzéseiből. Az eredetileg hollandul megjelent megnyilvánulások közt ilyenek olvashatók: „A lakosság átalakulásával kapcsolatos spekuláció csak akkor jelent problémát, ha valaki nem muszlim.” Vagy: „Az L+ jogaid akkor vannak a legjobban védve, ha palesztin zászlókat lengetsz a pride-felvonuláson.”

Emellett Charlotte van Leerdam is neheztelt Drenth-re, mivel anélkül beszélt a sajtóban egészségügyi állapotáról –neveztesen a mellrák elleni küzdelméről –, hogy erről kikérte volna van Leerdam véleményét.

Egyébként Van Leerdam, aki korábban kijelentette, hogy, amint lehet, visszatér a munkába, a lapnak így nyilatkozott: „Egy intenzív év után, sok kemoterápiával, két sikertelen őssejt-transzplantációval, súlyos fertőzéssel, műtétekkel, csontvelő-punkcióval és sugárkezeléssel, a felvételeim és a biopsziáim negatívak! Újra egészséges vagyok, gyorsan felépülök, és remekül érzem magam!”.

TEFAF múlt héten kiadott közleménye szerint Drenth azért mondott le, hogy „tanácsadói cégére, a Bart Drenth Advies-re összpontosíthasson”. A cég vezetésével kapcsolatban annyit árultak el, hogy arról a következő heteben döntenek. Hozzátették, hogy: „Az igazgatóság hálás Bartnak a TEFAF ügyvezető igazgatójaként elért eredményeiért. Bart a világjárvány okozta nagy felfordulás és átalakulás idején csatlakozott a TEFAF-hoz, amikor a művészeti piac és a vásárok nehéz helyzetbe kerültek. E kihívások ellenére Bart fiskális fegyelme, valamint a csapat összehangolására és strukturálására tett erőfeszítései stabilitást és előrehaladást eredményeztek. Idén a TEFAF két sikeres kiállítást rendezett Maastrichtban és New Yorkban, jelezve, hogy az alapítvány és a vásáraik jó helyzetben vannak.”

Korábbi helyszíni riportunk a maastrichti vásárról itt olvasható.