Hirdetés
Hirdetés
— 2023. november 20.

Életre kel a Kellsi kódex

Egy dublini új immerzív kiállítás 360 fokos vetítései az Írország nemzeti kincseként is számon tartott, 9. századi Kellsi kódex történetét elevenítik fel, virtuális térré alakítva a különlegesen illusztrált könyv lapjait.

Az értékes régi kódexekkel múzeumi környezetben általában üveg mögött, egyetlen oldalra kinyitva lehet csak találkozni, azonban a legendás dublini Trinity College régi könyvtárában januártól egy új immerzív kiállításon a látogatók egyenesen beléphetnek a Kellsi kódex lapjai közé. Az Írország legbecsesebb kulturális kincseként őrzött 9. századi kódex, a Book of Kells egy kelta evangéliumi szöveg, amelyet kora mellett részletgazdag díszítései miatt értékelnek világszinten is rendkívül értékesnek. A 680 oldalas, pergamenre készült latin nyelvű könyv a 19. század óta a Trinity Régi Könyvtárának megszentelt Hosszú Termében van közszemlére téve, ahol 12 hetente lapozzák. Januártól a lelkes látogatóknak nem kell hónapokat várniuk a következő oldalra; jóval mélyebbre merülhetnek a könyvben egy színpadi díszleteket, 360 fokos vetítéseket, animációkat és történetmesélést felvonultató, immerzív pavilonban.

Az élményszerű kiállítás a könyv útját is nyomon követi a skóciai Ionából való eredetétől a későbbi írországi Kells apátságában való elhelyezéséig, ahonnan a könyv a Régi Könyvtárba került és fontos történelmi műtárgyává vált.

Jézus Krisztus származása a 200. pergamenlap első oldalán. Fotó: Wikipedia.

„A 90 perces rendhagyó múzeumi élmény a régi könyvtárban kezdődik, mely egy új pavilonban folytatódik, amely a Gyűjtemények titkos életével kezdődik” – nyilatkozta az Artnetnek a projekt kreatív vezetője, Dearbhla Mac Fadden. „Itt varázslatos történetek elevenednek meg a látogatók szeme előtt, többek között a Trinity Collage könyvtárának hosszú terméből származó szobrokkal kapcsolatosan.” A plasztikák Rosalind Franklint, Lady Gregoryt, Ada Lovelace-t, Isaac Newtont, William Shakespeare-t, Jonathan Swiftet, Szókratészt és Mary Wollstonecraftot ábrázolják.

A Trinity College Régi Könyvtárának ún. Hosszú Terme. Fotó: Wikipedia.

„Az élmény középpontjában a Kellsi kódexbe tett rendkívüli, magával ragadó utazás áll, amely fényben és hangban látványos módon eleveníti fel az ősi remekmű történetét” – tette hozzá. „Ez lehetővé teszi a könyv bonyolult műalkotásainak és vibráló színeinek aprólékos felfedezését, továbbá betekintést nyújt Írország legnagyobb kulturális kincsének hihetetlen történetébe és kulturális jelentőségébe is .”

Máté evangéliumának kezdete a 28. lap rektóján. Fotó: Wikipedia.

A világjárvány idején bevezetett utazási korlátozásokkal egy időben megnőtt az érdeklődés a virtuális művészeti élmények iránt. A kényszerűnek indult átalakulás divattá válását segítette elő a Netflix 2021-ben indult sikersorozata, az Emily Párizsban is, melyben a főszereplő „meglátogatta a Van Gogh-élményt”. Bár az immerzív kiállítások népszerűsége itt-ott megtorpanni látszik, London – még december 3-ig látogatható – nagyszabású Hockney kiállítása és a friss Las Vegas-i immerzív tér vonzza a látogatókat.