Hirdetés
Hirdetés
— 2023. október 24.

A népszavazási vereség után az őslakos ausztrál művészek fesztivállal demonstrálnak

Miután Ausztrália lakossága október közepén leszavazta, hogy a 60 ezer éve a területen élő őslakosoknak önálló parlamenti testülete, így határozottabb beleszólása lehessen az ország politikai életébe, mintegy 1500 őslakos művész részvételével elindult a hét végén a Tarnanthi fesztivál.

Egy héttel az után, hogy kiderült, az aboroginal őslakosok vezetői hiába buzdították arra az ausztrálokat, hogy számoljanak le a rasszizmussal és az előítéletekkel, és szavazzák meg azt az alkotmánymódosítást, mely lehetővé tenné a másodrendű állampolgárokként kezelt népcsoport közvetlen parlamenti képviseletét, az ország őslakos művészei a dél-ausztráliai Adelaide-ben megrendezett Tarnanthi fesztiválon gyűltek össze. A népszavazás, melyen végül még azt is elutasították, hogy az aboriginal és a Torres-szoros szigetein élő bennszülötteket elismerjék a 7,7 millió négyzetkilométeres ország eredeti lakosainak, hatalmas csalódást okozott az őslakosok közösségének.

Az alkotmánymódosítási és népszavazási kezdeményezés közel 270 őslakos vezető nevéhez fűződik, akik 2017-ben a szent helynek tartott Uluru hegynél írták alá az egyenjogúságot kérő Szívből Tett Ulurui Nyilatkozatot.

Urulu. Fotó: Wikipedia

A Tarnanthi művészeti igazgatója, az őslakos művész, Nici Cumpston elismerte, hogy a népszavazás eredménye mélyen lesújtó volt, de hozzátette, ez az összefogás most erőt ad.

Az idén nyolcadik alkalommal megrendezett Tarnanthi több mint 1500 őslakos és a Torres-szoros szigetein élő művészt és munkáikat gyűjti össze. Az október 20-tól január 21-ig zajló események egyik központja a The Art Gallery of South Australia, illetve az Adelaide Entertainment Centre, de a kapcsolódó rendezvényekkel az államban több helyszínen is lehet találkozni.

A népszavazási eredmény ellenére Cumpston úgy gondolja, a fesztivál anyagában kevés változás történt: „Bár én személy szerint nagyon csalódott vagyok, úgy érzem, még így is olyan erős a remény mindannyiunkban… a művészek ugyanúgy dolgoznak, semmi sem fog megállítani minket abban, hogy elmeséljük a történeteinket.”

A Mparntwe (Alice Springs) melletti Nyugat-Aranda régióból származó Vincent Namatjira számára, akinek Australia in Color című kiállítása is a Tarnanthi része, a szavazást megelőző ellenkampány maga volt a „világvége”.

Vincent Namatjira . Fotó: Tarnanthi fesztivál

Namatjira portréin prominens bennszülöttek szerepelnek, illetve általa kevésbé kedvelt gazdag és befolyásos személyek, köztük Cook kapitány, a brit királyi család tagjai és ausztrál politikusok – de feltűnik Donald Trump és Vlagyimir Putyin is. Egyes festményeken maga Namatjira is megjelenik portréalanyai mellett, akiket képein a közép-ausztrál sivatagban ábrázol, a „komfortzónájukon kívül”.

A tárlaton dédnagyapja, Albert Namatjira (1902-59) akvarellművész munkái is láthatók, aki mindösszesen egy évvel a halála előtt kapott korlátozott ausztrál állampolgárságot, mivel még a huszadik század második felében sem tekintették az őslakosokat egyenrangú állampolgároknak; a népszámláláson csak 1967 óta veszik őket figyelembe.

Bár Anthony Albanese munkáspárti miniszterelnök kezdeményezte a népszavazást, az őslakosok alkotmányos elismerésének koncepciója évtizedek óta kétpárti támogatást élvezett. Korábban a szövetségi ellenzék vezetője, Peter Dutton is részt vett a kormány által vezetett népszavazási munkacsoportokban, de koalíciós partnere, a Nemzeti Párt vezetője, David Littleproud később határozottan ellenezte, hogy paralmenti képviseletet kapjanak az őslakosok – szerinte ez megosztaná az országot –, így Dutton is kihátrált. Ez pedig meg is pecsételte a népszavazás sorsát.

A referendumot egy hónapos agresszív, időnként kifejezetten szélsőjobb retorikát alkalmazó „Nem” -kampány előzte meg, mely a The Artnewspaper beszámolója szerint rendszeres félretájékoztatással operált – a Murdoch-tulajdonú média hathatós közreműködésével. A Sky News műsorvezetője például „baloldali, belvárosi aktivisták által írt militáns dokumentumnak” titulálta a beadványt, holott sok országos tekintélyű őslakos, köztük például Noel Pearson ügyvéd is részt vett az előkészítésében.

A kampány elérte célját, az októberi népszavazáson – melyen kötelező volt a résztvétel –

az ausztrálok több mint 60 százaléka elutasította az őslakosok jogegyenlőségét.

Bővebben itt olvashat az ausztrál őslakosok jelenlegi helyzetéről és a Voice referendum előzményeiről.

Életre kel a Kellsi kódex

— 3 perc olvasás
Kellsi kódex