Hirdetés
Hirdetés
— 2023. október 10.

Bartha Máté nyerte a Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ – ráirányítva a figyelmet kiemelkedő művészeti műfajunkra, a fotográfiára és annak különleges dokumentáló értékére – újra kiírta a Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat. A kétévente kiírt díj egy évig támogatást ad arra, hogy a nyertes alkotó a koncepcióként beadott tematikát követve elkészítse fotósorozatát a magyar fővárosról. Az ösztöndíj mellett a fotográfus lehetőséget kap a Capa Központ 8F Galériájában a bemutatkozásra. Továbbá az ösztöndíj részét képezi egy, a kiállításhoz kapcsolódó katalógus megjelentetése.

Az ösztöndíj odaítéléséről 5 tagú szakmai kuratórium döntött. A szakmai kuratórium tagjai voltak: Csizek Gabriella, a Capa Központ kurátora, Halász Dániel, fotográfus, Korniss Péter fotográfus, a díj alapítója, Mucsi Emese, a Capa Központ kurátora, Nyáry Krisztián, író, digitális tartalomkészítő.

A Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat Bartha Máté fotográfus nyerte el, szinopszisának címe: Kockavető.

© Bartha Máté

Bartha Máté projektterve
Az ösztöndíj keretei közt Budapest 23 kerületét szeretném bejárni, és fényképeket készíteni egy játékos, kreatív asszociációra építő, egyszerű, ám kihívást jelentő szabály mentén: témáimat, helyszíneimet kockadobással határozom meg.

Az ösztöndíjas időszak alatt létrehozott – kiállítás és kiadvány formájában is jól működő – képanyag friss, szerzői látlelet a városról, másfelől kísérleti, performatív projekt, amely az utcai fotó gyökereihez visszanyúlva az új felfedezésének örök lehetőségét, a vizuális kreativitás fontosságát mutatja fel, egy egyre inkább a digitális térben burjánzó képözön által definiált világban.

Egy alkotófolyamatban sokszor a rendelkezésre álló eszközök, lehetőségek szűkítése vezet a legkreatívabb megoldásokhoz, legértékesebb megfigyelésekhez.

Két nyolc oldalú kockát használok, az egyik a távolságot, a másik az irányt határozza meg. Az adott kerület mértani középpontjából kiindulva kutatom fel a véletlen által kijelölt helyszíneket, legyen szó köz, vagy szervezést igénylő magánterületről.

A megszólított emberekkel, közösségekkel az anyag befejeztéig tartom a kapcsolatot, Verbális információt is gyűjtök: a helyszínek esszenciáit sűrítő mondatokat, anekdotákat. Ezekből alakítom ki az adott kerület képanyagát, minden esetben keresve a képeket összefűző egységes, egyedi vizuális világot, narratívát. Az évszakok, fotózási helyzetek illetve a kerületek jellegének változásával egy fejezetenként különböző képi megközelítésű, hangulatú, de egységes víziót tükröző, magas színvonalú anyag fog létrejönni.

Hogy próbára tegyem tervemet, a 8. kerület képanyagát elkészítettem, 10 dobás, 10 helyszín mentén, a kerület közepétjelentő Lujza és Magdolna utcák kereszteződésén található Népkonyhától elindulva.

A projekt kimenetele egyrészt egy kiállítás, aminek különlegessége a megszólított széles közönség, köztük a 23 kerületben megismert személyekkel, közösségekkel, akiket egy művészeti projekt hoz össze egy fedél alá.

A kiállítás mellett egy kiadványt képzelek el, ami nagyalakú, képes napilapok érzetét kelti, és oldalpáronként jelen meg egy-egy kerület, térképekkel, útvonalakkal, kiemelt képekkel és a közérthetőséget szolgáló helyszínmegjelölésekkel, idézetekkel. Egy művészi értéket képviselő, és kordokumentumként is működő fotóújság, amelyben a képekkel egyenrangú fontosságú a kísérlet grafikai lenyomata: a Budapest-térkép, és az azon megjelenő, csillagképekre emlékeztető útvonalak.

Művészeti tevékenységem, kutatásaim fókuszába az utóbbi időszakban a játék és a művészet kapcsolata került. “Kockavető” munkacímű projektem az első állomás ebben a hosszúra tervezett, és számomra fontos folyamatban. Magas időigénye, a Budapest Fotográfiai Ösztöndíj intézményes kerete, és a kiállítás lehetősége miatt jó szívvel nyújtom be pályázatomat.

© Bartha Máté

Az eddigi ösztöndíjat elnyert alkotók és sorozatcímeik:

Benkő Imre: Budapest Blues (2000)
Vancsó Zoltán: Budapesti utcán (2002)
Gárdi Balázs: Betondzsungel (2003)
Dezső Tamás: Józsefváros (2004)
Kudász Gábor Arion: Zöld terület (2005)
Stalter György: Város a városban (2006)
Simon Márk: Fürdőváros (2007)
Kovalovszky Dániel: Emlékgyár (2008)
Sopronyi Gyula: Lakóparkok (2010)
Hartyányi Norbert: Margitsziget (2011)
Móricz-Sabján Simon: Moszkva tér (2012)
Erdei Krisztina: Vénusz születése és más történetek  (2017)
Halász Dániel: Határvidék (2019)
Somorjai Balázs: Panelvilág (2021)