Hirdetés
Hirdetés
— 2023. augusztus 30.

Csalás miatt fogtak perbe egy neves művészeti tanácsadót

Jelenleg két per folyik Lisa Schiff 53 éves New York-i művészeti tanácsadóval szemben, melyeket több mint 50 magánszemély és vállalkozás panaszai és követelései alapján indítottak el.

A bírósági beadványok elindítása mögött Lisa Schiff két korábbi ügyfele áll, akik a Ponzi-séma szerint működtetett ügymenettel és csalással vádolják a tanácsadót. Három dokumentumot is benyújtottak bizonyítékként, összegyűjtve a károsultakat, akik közt néhányan 1 millió dollár körüli összegeket kérnek számon Schiff-en. A megnevezett felperesek közé tartozik Mira Dimitrova és Seffa Klein művészek, a Stephen Friedman galéria vezető igazgatója, David Schrader, a Sotheby’s magánértékesítési vezetője, a Maya McLaughlin művészeti tanácsadó cég, a Frestonian galéria, valamint az Internal Revenue Service és az American Express.

Schiff ellen jelenleg két per folyik. Az első kereset, amelyet ügyfelei és egykori barátai, Richard Grossman és Candace Barasch műgyűjtők nyújtottak be, azt állítja, hogy Schiff nem fizetett ki nekik 1,8 millió dollárt (fejenként 900 000 dollárt) Adrian Ghenie festményének 2,5 millió dolláros eladásából, amelyet 2022 novemberében közvetített. Végül Schiff elismerte, hogy az összeg „eltűnt”. A felperesek most követelik a tartozás összegét, valamint a 250 000 dolláros jutalékot, továbbá kártérítést és kamatot.

Lisa Schiff a 2019-es Art Basel Miami Beach egyik
panelbeszélgetésének résztvevőjeként. Fotó: Youtube

A vádirat szerint Schiff a Ponzi-séma szerint intézte üzleti ügyeit, s így fedezte extravagáns életmódjának költségeit. Ebbe beletartozott például 25 000 dolláros New York-i lakbére, első osztályon megtett nemzetközi repülőútjai, melyek során ötcsillagos hotelekben szállt meg. Schiff májusban, röviddel a panaszok benyújtása után bezárta SFA Advisory nevű cégének irodáit, melyek szintén drága helyeken voltak: a manhattani Tribecában és London South Kensington kerületében.

Barasch később egy második keresetet nyújtott be, amelyben azzal vádolta Schiffet, hogy 3 millió dollárt sikkasztott el, amikor felajánlotta, hogy bebiztosít és elszállíttat értékes festményeket – melyeknek végül még a kifizetése sem történt meg. Csalás, szerződésszegés és jogalap nélküli gazdagodás szerepel a Schiff ellen felhozott számos vád között.

A most benyújtott dokumentumok egyike felfedi az SFA Advisory birtokában lévő művek leltárának mértékét – beleértve azokat is, amelyek állítólagosan „eltűntek”. A beadvány 894 tételt sorol fel, amelyek piaci értéke 3,9 millió dollár az értékbecslők és a Winston Art Group tanácsadó csoportja szerint, és amelyek jelenleg Schiff birtokában vannak. A felsorolásban többek között Damien Hirst, Michael Armitage, Chris Ofili, Michael Craig-Martin, Barbara Kruger, Sterling Ruby, Tracey Emin és Robert Mapplethorpe művei szerepelnek.

Bár az alkotások többsége különböző raktárakban van, néhányat a Gladstone Gallery, a High Art Paris és a Bortolami galériák őriznek, és körülbelül 20 darab a Phillips aukciósháznál van. A dokumentum szerint 108 Schiff birtokában lévő mű hiányzik, melyek összértéke 1,1 millió dollár.

Lisa Schiff a 2019-es Art Basel Miami Beach egyik panelbeszélgetésének résztvevőjeként

A májusi bírósági dokumentumok szerint Schiff együttműködik a szövetségi és állami hatóságokkal az üzleti ügyletei kivizsgálása során, és azon dolgozik, hogy felszámolja tanácsadó cégét a hitelezők kifizetésére. Schiff ügyvédjét, John Cahillt sem a The Art Newspapernek, sem az Artnet Newsnak nem sikerült elérni.