Hirdetés
Hirdetés
— 2023. március 10.

Úgy tűnik, ez a legnagyobb hamisítási botrány Kanadában

Az odzsibve őslakos törzshöz tartozó és a műtárgypiacon igen népszerű Norval Morrisseau festményeit ipari méretekben hamisította egy bűnözői hálózat. A kanadai rendőrség szerint a világ legnagyobb ilyen típusú ügyéről van szó, ám ha ez kétséges is, az biztos, hogy Kanadában az eddigi legsúlyosabb. Az ügy egy dokumentumfilm nyomán pattant ki.

Az ügyben eddig nyolc személy ellen emeltek vádat, köztük van a művész egyik családtagja is, és több mint ezer festményt foglaltak le. A kiterjedt hamisítói hálózat gyerekmunkát is alkalmazott – a The Art Newspaper az ügyről beszámolva sweat shop-okat emleget -, valamint a kanadai őslakos törzsekhez tartozó, fiatal alkotókat is kizsákmányolt. Ez a lap szerint egyébként arról is árulkodik, milyen helyzetben vannak az őslakos kisebbséghez tartozó közösségek tagjai Kanadában.

Forrás: officialmorrisseau.com

A Kanada és az Egyesült Államok területén élő odzsibve törzshöz tartozó Norval Morrisseau, akinek a műveit egy kanadai galerista, Jack Pollock vezette be a műtárgypiacra, 2007-ben bekövetkezett halála előtt nem sokkal már tudomást szerzett arról, hogy képeit hamisítják. Mégis, csak egy 2019-es dokumentumfilm, a There Are No Fakes nyomán kezdett felfigyelni a közvélemény az ügyre. Ebben egy kanadai popzenész által, egy neki eladott, vélhetően hamis kép miatt benyújtott bírósági kereset nyomán indul el a szálak felgöngyölítése. A zenész azt állította, hogy a torontói Maslak McLeod Gallery hamisított Morrisseau-művet értékesített, és a filmbeli oknyomozás vezet el az Ontario állambeli Thunder Bay-be, ahol Morrisseau is élt, és ahol egy jól szervezett hálózat szakmányban gyártja a hamis képeket. A lap szerint tízszer annyi hamis művet bocsátottak a piacra, mint amennyi valódi szerepelt a kereskedelemben.

A film nyomán vett fordulatot a popzenész keresete is, amelyet a bíróság először azzal utasított el, hogy nem egyértelmű, hogy a neki eladott kép hamis. A dokumentumfilm segített rábukkanni arra, hogy a hamisított képek léteznek, Jamie Kastner, a film rendezője szerint legalább háromezer ilyen mű kerülhetett piacra, a hatóságok pedig most a filmmel kapcsolatos anyagokat, dokumentumokat akarják felhasználni az eljárás során. A kanadai rendőrség március elején a világ legnagyobb hamisítási ügyének nevezte a történteket.

Az 1932-es születésű Morrisseau-nak az őslakos indián törzsek motívumvilágát felhasználó munkái a hetvenes évek közepén váltak ismertté és népszerűvé. Munkássága a társadalmi előítéletek megtörésében, az őslakos kultúra elismertetésében is nagy jelentőségű volt – a lap azt is megemlíti, hogy Morrisseau-t Marc Chagall “az északi Picassónak” nevezte.