Hirdetés
Hirdetés
— 2022. november 10.

Ahogy sejtettük: másfél milliárd lett a vége a Paul G. Allen-gyűjtemény aukciójának

A Christie’s szerdai, New York-i árverésén komoly rekord született. Az egykori Microsoft-alapító Paul G. Allen műgyűjteményének darabjai másfél milliárd dollárért keltek el. Egy egész múzeumra való remekmű talált gazdát és döntött csúcsot.

Egyetlen árverésen ekkora eredmény idáig még nem született, az eddigi csúcsot az amerikai Harry és Linda Macklowe kollekciója tartotta, amely több este került kalapács alá a Sotheby’s-nél 2021-ben, illetve 2022-ben, összesen 922,2 millió dollárt érve el. Ahogy azt szeptemberben A mű is jelezte, a várakozások már rekord-döntést előlegeztek, ez szerdán meg is történt, a Paul G. Allen-gyűjtemény eladásának azonban nem ez az egyetlen érdekessége. Először is a kollekció árverezése még nem ért véget, egy kisebb gyűjteményi egységgel még ma is folytatódni fog. Ezen kívül az is fontos, hogy a 65 évesen, 2018-ban elhunyt Allen akaratának megfelelően a bevételt jótékony célra kell majd fordítani.

Az ArtnetNews, illetve a The New York Times beszámolója szerint az árverésen, amelyen celebritások is megjelentek, például Steve Martin színész, vagy Larry Gagosian és David Zwirner, a világ talán legmenőbb galériásai, szó szerint röpködtek a nyolc-kilenc jegyű dollárösszegek. A Christie’s adatai alapján az ötvenkilenc műből öt kelt el több mint százmillióért és tizenöt darab érte el a húszmilliót. Az átlagos ár 25 millió dollár volt. Nemcsak az összegek, de nevek is galaktikusak: Van Gogh-tól Cezanne-on és Gaugin-en át, Giacometti-ig, Seurat-ig, Jasper Johns-ig, Hockney-ig.

Georges Seurat Les Poseuses, Ensemble című képe 149 milliós leütési árat ért el (jutalékokkal együtt), Paul Cézanne La Montagne Sainte-Victoire című műve 138 milliót, van Gogh-tól a Verger avec cyprès 117 milliót, Gustav Klimt 1903-as Birkenwald-ja 105 milliót – ezzel megdöntve az eddigi aukciós Klimt-csúcsot. Ez egyébként 88 millió dollár volt 2006-ban, és az egyik lap megjegyzi, hogy Allen ekkor vásárolta a maga Klimt-képét, 40 millióért. A beszámolók szerint az összérték negyedét ázsiai gyűjtők fizették a művekért.

A Microsoft-alapítók közé tartozó üzletembert és programozó szakembert halála évében a világ 44. leggazdagabb személyeként tartották számon, vagyonát akkor 20.3 milliárd dollárra becsülték. Paul G. Allen 1992-ben kezdett gyűjteni, amikor viszonylag alacsony árakkal találkozhatott a műtárgypiacon. Jó ízléssel és kiváló befektetői érzékkel vásárolt, a The New York Times kiemeli, hogy sokakat megelőzött abban is, hogy női művészektől kezdett vásárolni, Agnes Martin, Louise Bourgeois, Barbara Hepworth, Georgia O’Keeffe munkái is megtaláálhatók voltak a gyűjteményében.

Már életében dollármilliárdokat fordított különböző oktatási, tudományos, egészségügyi, környezetvédelmi, szociális és művészeti projektekre és csatlakozott a Bill Gates által 2010-ben létrehozott The Giving Pledge-hez is, melynek tagjai vállalták, hogy még életükben, vagy végrendeletükben vagyonuk legalább 50 százalékát nemes közcélokra ajánlják fel.

Borítókép: Gustav Klimt: Birkenwald, 1903, részlet. Forrás: Wikimedia