Hirdetés
Hirdetés
— 2023. augusztus 15.

Szeptemberben új kortársművészeti vásár nyílik Pesten

Szeptember 21-24. között újabb műkereskedelmi eseményt rendeznek a Bálnában Budapest Contemporary Kortárs Képzőművészeti Vásár címmel.

A közel harminc kiállító – köztük az összes nemzetközileg is elismert galéria – részvételével induló új vásár szervezői közleményükben kiemelik, hogy a kurátorok mind „külföldi szaktekintélyek, akik sokat tehetnek a magyar kortárs szcéna felemelkedéséért.” A tervek szerint minden évben egy hazai múzeum vagy közgyűjtemény ingyenes megjelenési lehetőséget kap. A vásár idei vendége a MODEM lesz, mely fiatal ösztöndíjas alkotóknak, a MODEM-díj négy pályakezdő nyertesének – Bíró Dávid, Dobokay Máté, Koltay Dorottya Szonja és Schuller Judit Flóra – munkáit mutatja be.

Juan Brenner Genesis / Untitled, Guatemala 2019 a TOBE Gallery jóvoltából

Az esemény mögött az Art and Antique kiállítás szervezői állnak, vezetőjük, Tausz Ádám, a sajtóközleményben hangsúlyozza, hogy „Magyarországon ilyen szigorú szakmai feltételek mellett művészeti vásárt nem szerveztek még. A gyűjtők-látogatók kizárólag olyan galériákkal és alkotásokkal találkozhatnak szeptember 21-24. között, amelyek saját művészeket képviselnek, és rendszeresen tartanak kortárs időszaki kiállításokat. Ezek a galériák az elmúlt 10 évben közel 100 nemzetközi vásáron vettek részt, bizonyítottak idehaza és külföldön is. A Budapest Contemporary a galériákra koncentrál, gyűjtők és aukciósházak ezen a rendezvényen nem szerepelnek.”

A rendezvényen résztvevő galériák jelentkezését egy négytagú bizottság – Rechnitzer Zsófia művészettörténész, Deák Erika, a Deák Erika Galéria tulajdonosa, Dián Krisztina, a VILTIN Galéria tulajdonosa, Molnár Annamária, a Molnár Ani Galéria tulajdonosa és igazgatója – bírálta el.

A közel harminc kiállító közt a következő galériák szerepelnek: acb Galéria, Ancora Galéria, Deák Erika Galéria, East of Eden Galéria, Einspach Fine Art, Faur Zsófi Galéria, Három Hét Galéria, Heart and Cherry Galéria, Horizont, Inda Galéria, Kalman Maklary Fine Arts, Kisterem Galéria, Knoll Galéria, NACO Galéria, Missionart Galéria, Molnár Ani Galéria, Neon Galéria, Resident Art, Szikra Galéria, The Space Galéria, TOBE Gallery & TOBE Project, Várfok Galéria, VILTIN Galéria, Vintage Galéria, Zsdrál Art.

Határon belül a Magyar Kortárs Művészeti Galériák Országos Szövetsége nyújt szakmai segítséget, de a szervezők együttműködnek a bécsi Vienna Contemporary csapatával is.

„A vásár kiegészül egy jótékonysági online aukcióval is, amelynek tárgyait a kiállító galériák ajánlják fel. Az Axioart felületén lehet majd licitálni az árverésre, a befolyt összeget pedig az autizmussal élők támogatását célul kitűző Autistic Art Alapítvány számára ajánlják fel a szervezők” – áll a vásár közleményében.

Borítókép: A vásár plakátjának részlete.