Hirdetés
Hirdetés
— 2023. augusztus 10.

Sikkasztásért ítélték el a leghíresebb svájci művészeti alapítvány pénztárosát

Az 54 éves nő a Bázel melletti Fondation Beyeler jegyértékesítésével trükközve különített el magának nagyobb összegeket, melyekből luxusautókat és nyaralásokat finanszírozott.

A bázeli bíróság három év és hét hónap börtönbüntetésre ítélte a Fondation Beyeler volt jegypénztárosát, miután bebizonyosodott bűnössége, nevezetesen, hogy több mint tíz éven át mintegy 900 ezer svájci frankot (363 millió forint) sikkasztott a múzeumtól – szemlézte a The Art Newspaper.

A Renzo Piano által épített Beyeler Fondation épület, Bázel, Svájc, fotó: MATTES RenÈ / hemis.fr / Hemis via AFP

Az 54 éves nő 2008-ban csatlakozott a múzeum jegyértékesítői csapatához, 2010-től pedig a pénztárosokból álló részleg vezetője volt – egészen addig, amíg le nem fülelték, és el nem bocsátották 2019-ben. A kezdetektől fogva különböző trükkökkel kezdett pénzt eltulajdonítani, például úgy adott el jegyeket, hogy az értékesítést nem foglalta le, a pénzt pedig maga tette zsebre, de az is előfordult, hogy – hasonló módszerrel – kétszer adott el jegyeket. Sok esetben a kollégái pénztárgépkódjait használta a jegyek törléséhez.

A nő – a bírósági ítélet szerint – luxus életmódja rabjaként, többek között drága nyaralásokat és autókat fizetett a sikkasztott pénzből. A bíróság amellett, hogy börtönbüntetést szabott ki, pénzbüntetés megfizetésére is kötelezte az egykori kasszást, ami magában foglalja a múzeumnak járó összeg visszaszolgáltatását is. Az elítélt fellebezhet.

A Fondation Beyeler tavaly mintegy 364 ezer látogatót vonzott a Bázel külvárosában, Riehen faluban található múzeumába. A teljes árú jegy ára 25 SFr, azaz 10 000 forint.