Hirdetés
Hirdetés
— 2023. május 14.

Leköszön a Fővárosi Képtár igazgatói posztjáról Róka Enikő

Közel tíz év után leköszön a Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár igazgatói posztjáról Róka Enikő. Az intézmény élén történt változásról a Fővárosi Képtár a közösségi oldalán számolt be. Az eddigi igazgató tevékenysége idején a múzeumi gyűjtemény és a képtár kortárs művészeti küldetése szorosan összekapcsolódott, az intézmény az országos kortárs színtér megkerülhetetlen szereplőjévé is vált.

A Fővárosi Képtár a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) képzőművészeti gyűjteménye, amely a Kiscelli Múzeum épületében található. Róka Enikő 2014-ben vette át a vezetői posztot Fitz Pétertől, aki 1994-től irányította az intézményt. A Fővárosi Képtár Facebook oldalán adja hírül, hogy a vezetői teendőket Róka Enikő távozása után Aczél Eszter és Árvai Mária veszik át.

Róka Enikő. Forrás: Fővárosi Képtár / Facebook

A poszt így összegzi az eddigi igazgató tevékenységét: “Amellett, hogy jelentősen gyarapította a képzőművészeti gyűjteményt, elindította annak revízióját, újrafeldolgozását, megkönnyítve a hozzáférést. Megalapozta a gyűjteményből kiinduló kiállítások és kutatások sorozatát. Rendszeressé tette a külső kurátorokkal való együttműködést és a csapatmunkát, pezsgő szellemi műhelyt hozva létre, markánsan kijelölve a Fővárosi Képtár helyét a magyar múzeumi szcénában.”

Róka Enikő a Facebook oldalán így fogalmaz: “…elmondhatatlanul hálás vagyok a művészeknek, művészettörténészeknek, gyűjtőknek, közvetlen kollégáknak és partnereknek, akikkel közösen valósítottuk meg a különböző projekteket. Az együttműködésekből, a közös gondolkodásból minden nap tanultam valamit, újabb világok nyíltak meg előttem, szoros emberi kapcsolatok szövődtek, és ezek a tapasztalatok és kötődések már velem maradnak.”