Hirdetés
Hirdetés
— 2023. augusztus 3.

Volt ma már klímaszorongása? A művészet majd segít feloldani

A New York-i Climate Museum az Egyesült Államok első éghajlatváltozással foglalkozó múzeuma, amely művészeti programokkal mozgósít az egyéni és kollektív környezetvédelmi elkötelezettség kialakítására.


„A művészetnek nem kell pozitívnak vagy vidámnak lennie ahhoz, hogy lendületet adjon és elhatározásra inspiráljon” – nyilatkozta Miranda Massie, az amerikai Klíma Múzeum igazgatója a The Guardiannek

A legutóbbi kiállításuk középpontjában egy az éghajlati változásokra reflektáló műalkotás, David Opdyke Someday, all this című apokaliptikus képeslap-falfestménye volt. A mű olyan jövőt ábrázol, amelyben mindenki máshová igyekszik eljutni katasztrofális árvizek, tüzek és az ökoszisztéma felborulása közepette. Az alkotás tele van figyelemre méltó részletekkel és humorral is (például egy gigantikus lepke elpusztítja Elon Musk Mars rakétáját). Általános disztópikus hangvétele ellenére látogatók ezreit ragadta meg, így nem elkeseredettek lettek, hanem inkább inspirálódtak a mű által arra, hogy cselekedjenek, s egy idő után nem szorongtak az ökológiai lábnyomuk miatt – állapította meg Massie.

David Opdyke: Someday, all this, 2021, 400 képeslap, © davidopdyke.com.

Mindannyian a fosszilis üzemanyag-gazdaságba vagyunk beágyazva, és tudjuk, hogy rendszerszintű változtatásokra van szükség, hogy megállítsuk a szén, az olaj és a gáz felhasználását. Ez az egyén szintjén nehéz. Azonban az olyan egyszerű cselekvések, mint például az éghajlatról való beszélgetés, kézzelfogható közösségi érzést és eltökéltséget épít ki, különösen, ha kollektív projektként fogalmazzák meg őket – s mindez oldja a szorongást.

A művészetben rejlő társadalmi potenciál ösztönözőleg hathat az éghajlattal kapcsolatos civil aktivizmus felé, erősítve az önrendelkezésre való képesség érzését. Massie szerint ehhez nem az kell, hogy a műalkotás vidám legyen vagy jó kedvre derítsen, sokkal fontosabb, hogy esztétikailag erős és érdekes legyen, és kifejezett kollektív és civil (nem egyéni) cselekvési javaslatokkal kell párosulniuk.

Greenpeace aktivisták demonstrációja a görögországi erdőtüzek idején. Fotó: HENRY NICHOLLS / AFP

(Kiszámolta már a klíma lábnyomát? Nézze meg, hogyan lehet csökkenteni!)

Borítókép: David Opdyke: Someday, all this, 2021, 400 képeslap, © davidopdyke.com