Hirdetés
Hirdetés
— 2023. augusztus 1.

Bécsi központtal több európai város közösen rendezi meg az idei Kijevi Biennálét

A Kijevi Biennálé ötödik kiadása nemzetközi lesz: Kijev mellett Ivano-Frankivszkban, Ungváron, Bécsben, Varsóban és Berlinben egyszerre lesz látható. Célja a háború miatt Európában szétszóródott ukrán művészeti közösség újbóli integrálása, hogy szereplői kollektíven, nemzetközi kollégákkal együtt reflektáljanak az Ukrajna előtt álló kulturális, társadalmi és környezeti kihívásokra. A közös munkában a budapesti tranzit is részt vesz.

Az Ukrajna elleni orosz invázió miatt szinte lehetetlennek tűnt a kétévente megvalósuló kijevi művészeti projekt idén esedékes megrendezése. Azonban több nemzetközi szervezet összefogásával 2023 októberében Kijevben és Bécsben megnyílik az 5. Kijevi Biennálé, melynek záró akkordjára 2024-ben Berlinben kerül sor – adták hírül a művészeti seregszemle munkatársai.

A rendezvény össz-európai esemény lesz, különböző helyszíneken zajló kiállításokkal és nyilvános programokkal Ukrajna és az EU számos városában. A szervezésbe a kortárs művészet területén tevékenykedő vezető európai intézmények is bekapcsolódtak.

A 2023-as biennálé nem veti magát alá a háborús helyzetnek, a szolidaritás jegyében egyszerre több európai központban jelenik meg –írták a szervezők. Az ukrajnai, veszélyeztetett, de működő művészeti intézmények (Kijevben, Ivano-Frankivszkban és Ungváron) maguk is szerveznek bemutatókat és rendezvényeket, de a fő kiállítási helyszín Bécs lesz. Emellett több más város – elősorban Varsó és Berlin – is múzeumokat és kiállítótermeket, valamint egyéb platformokat bocsát a biennálé rendelkezésére, hogy ukrán és nemzetközi művészek munkáinak, valamint diszkurzív, performatív és oktatási tevékenységeknek adjanak otthont. Az intézmények létrehoztak egy kurátori konzorciumot, hogy közösen alkossák meg a koncepcionális keretet, amelyen belül tovább dolgoznak a Kijevi Biennálé programjain.

„Hogyan tud egy háborúban álló ország politikai, társadalmi, kulturális és társadalmi kérdéseket kezelni?”– teszik fel a kérdést a szervezők, melyre maga a rendezvény megvalósulása a válasz. „Ma az ukrajnai művészek és kulturális munkatársak tapasztalatait mélyre nyomják a háborús traumák, a kitelepítés, az alapvető erőforrásokhoz való hozzáférés hiánya és sok esetben a fegyveres ellenállásban való közvetlen részvétel vagy a katonai megszállás alatti élet tapasztalata. Ez egzisztenciális kihívások elé állítja az ukrajnai művészeti és kulturális produktumok jövőjét. A közelgő Biennálé célja a háború által Európában megosztott és szétszórt ukrán művészeti közösség újbóli integrálása, hogy szereplői képessé váljanak arra, hogy kollektíven és nemzetközi kollégákkal együtt dolgozzanak és reflektáljanak az Ukrajna előtt álló kulturális, társadalmi és környezeti kihívásokra, és egy emancipatív jövő forgatókönyvéről gondolkodjanak – globális kontextusban.”

A 2023-as Kijevi Biennálét a Vizuális Kultúra Kutatóközpont (Kijev) és a tranzit.at (Bécs), a tranzit.org (Pozsony, Budapest, Bukarest, Kolozsvár, Jászvásár, Prága és Bécs), a varsói Modern Művészetek Múzeuma, valamint a Museum Crisis Center (Lviv), a Other Edges, Dovzhenko Center (Kijev), Asortymentna Kimnata (Ivano-Frankivsk) és a Sorry, No Rooms Available (Ungvár) közösen szervezi.