Hirdetés
Hirdetés
— 2023. július 13.

Tisztázatlan körülmények közt halt meg a börtönben a Lukasenkót kritizáló művész

Az 57 éves Alesz Puskin, aki egyik performanszában a pokolba festette a belorusz autoriter rezsim fejét, Alekszandr Lukasenkót, ötéves börtönbüntetésének lejárta előtt, július 11-én váratlanul elhunyt.

Alesz Puskin az észak-nyugati Hrodna börtönében halt meg ismeretlen okból; az 57 éves férfinek semmilyen betegségéről nem tudtak – közölte a Viasna emberi jogi központ hírét a The Guardian.

Fotó: Wikipedia

Az országszerte és nemzetközileg is híres ellenzéki művész felesége, Janina Demuch saját Facebook-oldalán osztotta meg legelőször a hírt, mely szerint Puskin a börtön intenzív osztályán halt meg tisztázatlan körülmények között. Az eseményt a fehérorosz hatóságok nem kommentálták.

Puskin politikai tartalmú performanszairól és karikatúráiról volt ismert, melyek gyakran Alekszandr Lukasenkót állították célkeresztbe. Egy ízben például a fehéroroszországi Bobr város templomának egyik freskóját egészítette ki úgy, hogy a pokolba belefestette a fehérorosz elnököt rohamrendőrökkel körülvéve. 1999-ben pedig azért ítélték két év börtönbüntetésre, mert felborított egy trágyával teli kocsit a minszki elnöki hivatal, azaz Lukasenko irodájának bejárata előtt.

Puskin aktív résztvevője volt a politikai ellenzéki tiltakozásoknak. 2021 márciusában ismét letartóztatták, ekkor öt év börtönre ítélték gyűlöletkeltés és „állami jelképek meggyalázása” miatt. A vád szerint az egyik kiállításán egy olyan festmény szerepelt, melyen egy a második világháború alatt a nácikkal együttműködő fehérorosz nacionalistát ábrázolt. Az ítélethirdetés alatt tiltakozásul levetkőzött, amiért 13 napra magánzárkába helyezték.

Fotó: Wikipedia

Fehéroroszországot Alesz Puskin tevékenységétől függetlenül is óriási tiltakozások jellemezték, amikor 2020 augusztusában Lukasenkót újraválasztották a széles körben csalásnak tartott szavazáson. A demonstrációkra a hatóságok brutális fellépéssel válaszoltak, amelynek eredményeként több mint 35 000 embert tartóztattak le és vertek meg a rendőrök, valamint számos nem-kormányzati civil szervezetet és független sajtóorgánumot tiltottak be.

A Viasna szerint Fehéroroszországban közel 1500 politikai foglyot tartanak börtönben, köztük a tíz évre ítélt Nobel-békedíjas írót, Alesz Bjaljackit, akit május végén szállították át egy, a visszaeső bűnözőknek fenntartott börtönbe.

„Egyértelmű, hogy Alesz Puskin a Lukasenko-rezsim újabb tragikus áldozata” – nyilatkozta a lapnak Szvjatlana Cihanouszkaja, száműzetésben élő ellenzéki vezető. „Politikai foglyok ezrei szenvednek fehérorosz börtönökben azért, mert részt vettek a demokráciapárti tüntetésekben, támogatták Ukrajnát, vagy egyszerűen csak kifejezték a kormányzatéval ellentétes véleményüket.”