Hirdetés
Hirdetés
— 2023. június 15.

Gleccsergenerátor az Art Baselen

Refik Anadol török művész AI-generált gleccser-vetítése szolgál meghatározó látványelemként a ma megnyílt Art Basel idején az észak-nyugat svájci városban – ahol a korábbi évekhez képest most épp jóval melegebb van.

A vásár hetében, június 18-ig a Theater Basel homlokzatára vetítik Refik Anadol Glacier Dreams (2023) című munkáját, melynek célja az, hogy „felhívjuk a figyelmet a gleccserekre, amelyek a leginspirálóbb, de egyben rendkívül törékeny jelenségek” – nyilatkozta Anadol a The Art Newspapernek. A mű debütálására ez év elején még melegebb éghajlatokon, az Art Dubai-on és az i Light Singapore fesztiválon került sor.

A Glacier Dreams Szingapúrban. Fotó: i Light Singapore

A világ geccsereinek olvadási adatait összegző, mesterséges intelligencia által generált alkotásnak a március 1. és 5. között az Art Dubai-on bemutatott változata multiszenzoros kiterjesztéseket is tartalmazott: a mű hangeffektek mellett a megolvadt jég illatát is képes előállítani. A művész algoritmusok segítségével készítette el a szimulációt, melyhez több mint 100 millió, az interneten talált, saját illetve intézményi archívumokból kikért képet dolgozott fel. Személyes gyűjtést Izlandon, Grönlandon és az Antarktiszon végzett. Az alkotást előkészítő kutatás négy évig tartott, és sikerült olyan intézményeket is bevonni a munkába mint az Izlandi Űrügynökség.

Az utolsó nagyszabású vetítésre Londonban, a Serpentine galériában kerül majd sor jövő év végén. Ebben a befejező részben lesznek láthatóak a kulisszák mögötti folyamatok, és a mű elkészítéséhez felhasznált különböző, Patagóniától Grönlandig gyűjtött adatkészletek. A munka „finomhangolásában” – mondta az isztambuli születésű Anadol – Hans Ulrich Obrist is részt vett.

A Glacier Dreams a svájci Julius Baer magánbank megbízásából jött létre művészeti, tudományos és technológiai kezdeményezése, a Next részeként.