Hirdetés
Hirdetés
— 2023. április 25.

Bejelentette új igazgatóját a Kunsthalle Wien

Michelle Cotton lesz 2024 nyarától a Kunsthalle Wien új igazgatója. Az előző igazgatói team-nek, a horvát WHW kollektíva három tagjának viharos körülmények között kell távoznia.

Az új igazgató jövő év nyarától vezeti majd az intézményt. Az 1977-es születésű brit Michelle Cotton angol irodalmat tanult a King’s College-ban, majd művészettörténetből doktorált a Courtauld Institute of Arts-ban. A luxembourgi MUDAM programigazgatója volt 2019 óta, előtte a Bonner Kunstvereint vezette, korábban angliai művészeti inzéményekben dolgozott. Harminchét pályázó közül, két menetben választották ki a Kunsthalle Wien vezetésére. 

Michelle Cotton. Fotó: eSeL

Az igazgatói feladatokat 2019-től egy háromtagú csapat, a horvát WHW (What, How & for Whom) kollektíva tagjai, Ivet Ćurlin, Nataša Ilić, és Sabina Sabolović látták el. Velük azonban, annak ellenére, hogy vezetésük idejére esett a COVID időszak miatti zárás, illetve nehezített, korlátozott működés, a bécsi városvezetés nem hosszabbított szerződést. 

Ahogy arról A mű is beszámolt, a WHW tagjait hiába vette védelmébe a nemzetközi szakmai közeg jónéhány fontos szereplője, illetve hiába számítottak sokan arra, hogy több más bécsi intézmény vezetőihez hasonlóan ők is további esélyt kapnak, távozniuk kell, sokak szerint a Kelet-és Dél-Európára, a bevándorlókra és Ausztria kolonialista múltjára is fókuszáló programjuk miatt. A WHW tagjai nemtelen sajtótámadásokról is beszámoltak ennek kapcsán.