Hirdetés
Hirdetés
— 2023. március 2.

Elhunyt Peter Weibel

Hetvennyolc éves korában meghalt Peter Weibel képzőművész, médiateoretikus, kurátor, tanár. A Magyarországon is jól ismert, a magyar közegben is sokszor megjelent alkotó és elméleti ember kedden, rövid, súlyos betegség után hunyt el a németországi Karlsruhében.

A hírt a karlsruhei Zentrum für Kunst und Medien (ZKM) tette közzé, hangsúlyozva, hogy Peter Weibel munkássága mély nyomott hagyott a művészetben. A ZKM-et közel huszonöt év alatt egyedülálló profilú, nemzetközileg elismert, komoly intézménnyé tette, ahol egészen haláláig új terveken, projekteken dolgozott.

Peter Weibel a ZKM-ben, 2019-ben. Forrás: ZKM

Peter Weibel 1944-ben született Odesszában. Élt és dolgozott Bécsben, Grazban, Karlsruhében. Párizsban és Bécsben tanult irodalmat, orvostudományt, logikát, filozófiát és filmezést. Disszertációját matematikai (modális) logikából írta – emeli ki a c3 róla szóló biográfiája. Alkotói és elméleti munkásságában foglalkozott performansszal, filmmel, videóval, a digitális művészet különféle formáival, a virtuális valósággal is, tevékenysége inspiráló volt a technológia és a művészet összefüggéseivel foglalkozók számára szerte a világon. Magyarországi művészekkel és intézményekkel is voltak szoros kapcsolatai, együttműködései. Peter Weibel volt a linzi Ars Electronica igazgatója is, a karlsuhei ZKM-et 1999-től vezette.

Borítókép: Peter Weibel – Mein Leben, 2010, r.: Marco Wilms, részlet