Hirdetés
Hirdetés
— 2023. január 31.

A Kreml-nek már a Tretyakov sem elég jó ideológiailag

Az orosz kulturális minisztérium egy feljelentő nyomán számon kéri a Tretyakov képtáron az állandó és időszaki kiállításaik bizonyos “morális és szellemi értékekkel való összhangját”. A minisztérium levélben sürgeti a kiállított művek revízióját.

Mások mellett a dpa hírügynökség is beszámolt arról, hogy az orosz kulturális minisztérium nyomás alát helyezte a moszkvai Tretyakov képtárat, amikor elégedetlenségét fejezte ki a múzeum kiállítási politikája miatt. A minisztérium levélben sürgeti a kiállítások felülvizsgálatát, hogy a kiállított művek összhangban legyenek a “morális és szellemi értékekkel”.

A levél szerint a minisztérium lépését az változtatta ki, hogy egy látogató (a News In France úgy tudja, egy bizonyos Szergej Sadrin) felháborodásának adott hangot amiatt, hogy bizonyos művek bemutatása sérti a vallási meggyőződését és szemben áll azzal az állami politikával, amely “őrzi és erősíti a hagyományos orosz szellemi és erkölcsi értékeket” és amelyet Putyin elnök egy tavaly novemberi rendeletében meg is erősített.

Az egykori népi levelezőkre emlékeztető feljelentő állítólag példákat is hozott olyan alkotásokra, amelyek “destruktív ideológiát”, depressziót közvetítenek, “önkényes interpretációk” és negatív érzéseket keltenek. Eszerint egy, az Utolsó Vacsorát megjelenítő sorozaton nem volt egyértelmű, kicsoda is Júdás. Egy szobrot “ördögi interpretációnak” nevezett a látogató, ezen kívül olyan 20. századi műveket is talált, amelyek lecsúszott alakokkal teli temetési jeleneteket, illetve alkoholizmust ábrázolnak. A News In France szerint a bibliai jeleneteket ábrázoló mű alkotója minden bizonnyal Natalja Nyesztyerova, az ördögi szoboré pedig Alexander Burganov.

A múzeumnak február 6-ig kell válaszolnia a minisztérium által megfogalmazottakra.