Hirdetés
Hirdetés
— 2022. december 30.

Meghalt Vivienne Westwood divattervező, a punk keresztanyja

Nyolcvanegy éves korában, december 29-én meghalt Vivienne Westwood angol divattervező, aki nélkül nem született volna meg a punk és annak emblematikus zenekara, a Sex Pistols, legalábbis abban a formában, ahogyan ismerjük.

Vivienne Westwood-ot a punk keresztanyjának nevezi a róla megemlékező BBC, de valójában más és több is volt mindaz, ami divattervezőként a nevéhez fűződik. Kezdettől jellemezte a recycling szemlélet és a kevesebb fogyasztásra, a fenntarthatóságra törekvés. A Reuters kiemeli, hogy hatvanas évek vége óta egy dél-londoni kislakásban élt és kerékpárral járt munkába.

Az 1941-es születésű Westwood ékszereket árult a Portobello Road-on, közben egyedülálló anyaként nevelte gyerekét, amikor meghatározó találkozása és megismerkedése Malcolm McLarennel megtörtént. Westwood-ot divattervezőként a SEX nevű butikja révén ismerték meg, amit kezdetben Let It Rock-nak hívtak, a “rebranding” már a McLarenhez fűződő kapcsolatának terméke.

Vivienne Westwood a színpadon, a Sex Pistols koncertje alatt, 1976-ban. Forrás: PuNk and Stuff / Twitter

Ekörül a bolt körül mozgott John Lydon (későbbi nevén Johnny Rotten) is, akit McLaren karolt fel, a többi pedig már többé-kevésbé történelem: valahol itt kezdődött a Sex Pistols története és a punk-kultúra egy meghatározó fejezete. Kettejük, vagyis McLaren és Westwood nélkül a punk, legalábbis annak brit vonulata nem létezett volna, és főként nem vált volna globális hullámmá, divatstílussá.

Mindehhez pedig nemcsak a zene, de Vivienne Westwood divat-szemlélete is hozzátartozott. Az újrahasznosított ruhadarabok, designer darabok radikális átalakításai, megrongálásai, a mod-szubkultúra homijainak kifordításai, a provokatív pólók, amelyeket nemcsak a zenekar tagjai, hanem a közönség is hordani kezdett.

McLaren, Westwood és a SEX divatmárka körül – akárcsak Andy Warhol Factory-jában – sokan megfordultak, önjelölt sztárok, valódi és áltehetségek, Chrissie Hynde, Toyah Wilcox, akik később önmaguk jogán is sztárokká váltak, vagy például Pamela Rooke, azaz Jordan, akiből “csak” a punk egyik fotogén figurája lett. “Az egyetlen oka annak, hogy divattal foglalkozom, hogy romboljam a konform-világot” – írja 2014-es önéletrajzában. “Csak az érdekel, amiben ez a mozzanat megvan.”

Vivienne Westwood brit tervező beszédet mond, miután felvágott egy születésnapi tortát a londoni
Parlament téren, Julian Assange, a Wikileaks alapítójának 50. születésnapja alkalmából, 2021. július 3.
Fotó: Niklas HALLE’N / AFP

A Sex Pistols még a hetvenes évtized vége előtt feloszlott, Westwood karrierje azonban nem állt meg, saját nevéből márkanév lett és világszerte nyitott üzleteket. Később egyértelműen a fenntarthatóság gondolata mellé állt, a túlfogyasztás, a bolygó kizsákmányolása ellen foglalva állást – bár ez a globális divatipar üzleti logikáival nehezen egyeztethető össze. Ahogy a Telex kiemeli: 2015-re, a tucatnyi brit boltja mellett már 63 üzlete volt világszerte, jobbára Kínában, Hongkongban, Taivanon és az Egyesült Államokban. 1993 óta férje és kreatív partnere Andreas Kronthaler, bécsi divatszakember volt. “Mindig is volt politikai agendám” – idézi Westwood-ot a Reuters. “Arra használtam a divatot, hogy kikezdjem a fennálló rendet.”