Hirdetés
Hirdetés
— 2022. november 5.

Megszűnik a MaNK, beolvad a Demeter-birodalomba

Megszűnik, pontosabban a Petőfi Kulturális Ügynökségbe olvad a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft., a MaNK. Meglehet, hogy a szervezet több évtizedes története ér véget így: ha lenyeli a MaNK-ot a Demeter-féle konglomerátum, akkor a rendszerváltás után megszűnt Művészeti Alap tagsága és a vagyona véglegesen szétválik.

Noha a MaNK honlapján, a hivatalos hírek között egyelőre nincs nyoma, több lap, így a Telex és a Hvg.hu is arról számol be, hogy a MaNK megszűnik, azaz a Demeter Szilárd, illetve a Magyar Kultúráért Alapítvány nevével fémjelzett intézményi csoport része lesz, beolvad a Petőfi Kulturális Ügynökségbe. A MaNK hat alkotóházzal rendelkezik (Zsennye, Szigliget, Hódmezővásárhely, Kecskemét, Mártély, Galyatető), amelyeket részben föl is újítottak, két művésztelepet működtet, Hódmezővásárhelyen illetve Szentendrén, és két szentendrei kiállítótere is van. Ezen felül műteremlakások fölött is diszponált, illetve pályázati lehetőségekkel, pénzbeli juttatásokkal segíti vagy segítette a hazai művészeket.

A Telex egy olvasó jelzése nyomán írt a megszűnésről, eszerint az olvasójuk a zsennyei alkotóháztól kapta az információt, hogy a művészeti életben szinte fogalommá vált alkotóházat bezárják, és a szervezet megszűnik.

Demeter a lap megkeresésére így válaszolt: „Többször elmondtam nyilvánosan, hogy a racionalizáció híve vagyok, valamint szeretném, ha meg tudnánk szüntetni a párhuzamosságokat (A mű véleménycikke a párhuzamosságokról és Demeter gondolatairól itt – a szerk.). Feltehetően így van ezzel a Magyar Kultúráért Alapítvány többi kurátora is, mivel hónapokkal ezelőtt az a kuratóriumi döntés született, hogy a tulajdonunkba került cégek esetében elindítjuk ezt a folyamatot. Így a teljes – közvetlenül vagy közvetve az alapítvány tulajdonában lévő – ingatlanvagyon egy portfóliókezelő igazgatósághoz kerül, egységesítjük a back office-szolgáltatásokat, összevonunk cégeket.”

Szűcs Attila Vakfoltok és árnyékok című kiállításának megnyitóján, 2022. október 26-án,
a MaNK szentendrei ÚjMűhely Galériájában. Fotó: MaNK / Facebook

Egyben jelezte, hogy a MaNK alkotóházainak funkcióit újragondolják “a válságállóság jegyében”. Azt is közölte, hogy a kisösztöndíjak rendszerét megerősítik, szélesebb szakmai kört vonnának be. Állítása szerint folyamatosan tárgyalnak a magyar képzőművészeti szcéna szereplőivel az átalakulással kapcsolatban – számol be a Hvg.hu.

A Telexnek így nyilatkozott: „Az alkotóházak alkotóházak maradnak. Még pontosabban: a jövőben tényleg alkotóházakként működnek, és nem szakszervezeti üdülőként. Mindemellett még gondolkodunk, milyen modellben tudjuk biztosítani a fenntartható működést.”

A rendszerváltást követően megszűnt a Magyar Népköztársaság Művészeti Alapja, amelynek igen jelentős vagyona és nagy létszámú tagsága volt. A Magyar Alkotóművészeti Alapítvány, a Művészeti Alap vagyonának egyben tartása érdekében jött létre 1992-ben, a tagság pedig létrehozta a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületét (MAOE).

A Magyar Alkotóművészeti Alapítvány 1994-től közalapítványként működött tovább. 2011-ben döntött a kormány a közalapítvány megszüntetéséről, és arról hogy a közel 7 milliárd forint értékű ingatlanvagyon egy új szolgáltató szervezet, a MANK Nonprofit Kft. tulajdonába kerüljön.