Hirdetés
Hirdetés
— 2022. augusztus 9.

A zöld még zöldebb lesz: az Uffizi ötvenmilliót költ a kertjére, hogy védje a klímaváltozás hatásaitól

A firenzei Uffizi képtár több éves fejlesztési projektet kezd híres kertjében, a Boboliban. A fő cél a fenntarthatóság, a kert zöldebbé tétele és egy “nyitott múzeum” megteremtése.

Augusztus elsején jelentette be a firenzei Uffizi annak az 50 millió eurós költségvetésű kertépítési beruházásnak a megkezdését, amely a Giardino di Boboli-t hivatott megóvni többek között az éghajlatváltozás hatásaitól. A program részleteit a kert újonnan felújított kávéházának felavatásakor ismertették. A Kaffeehaus ikonikus épülete a toszkán rokokó építészet kiemelkedő példája a 18. századból, nem mellesleg pedig a kert egyik legizgalmasabb épülete. Idén októberben, húsz év után először fogadja újra a vendégeket.

Az Uffizihez tartozó hatalmas park a Medici család nevéhez fűződik, akik a 16. századtól kezdve, tervezték a kertet, mely az európai udvarok mintáját adó olasz kertstílus alapjául szolgált. A „Boboli 2030“ névre keresztelt átalakítási terv negyven kisebb projektből áll össze, melyek együttes célja megóvni a parkot az éghajlatváltozás romboló hatásaitól. De nemcsak zöldebbé és energiatakarékosabbá tennék a kertet, hanem hozzáférhetőbbé és vonzóbbá is.

Kaffeehaus, Giardino di Boboli. Fotó: Uffizi.it

“Célunk nemcsak az, hogy a Boboli visszanyerje a Medici és a Lorena dinasztiák idejének dicsőségét, hanem az is, hogy tovább menjünk, és a világ legjobb nyitott múzeumává tegyük” – nyilatkozta Eike Schmidt, a múzeum igazgatója.

A The Art Newspaper további fejlesztésekről is beszámol a park kapcsán. Az intézmény új pihenő- illetve vendéglátó pontok felállítását is tervezi a parkban a Prato dei Castagni és a neoklasszicista Pagliere épületében. Utóbbiban egy 800 négyzetméteres, időszakos kiállítások számára kialakított tér is helyet kap, de az Uffizi 16-18. századi gobelingyűjteményének egy részét is itt tárolják majd, korszerű, geotermikus hűtő-fűtőrendszerrel ellátott raktárban. Ezen kívül 3 millió eurót meghaladó összeget különítettek el a Pitti-palota mögötti található 33 hektáros park mintegy 300 reneszánsz és barokk szobrának állagmegóvására, illetve az időjárás viszontagságainak legjobban kitett alkotások másolatokkal való pótlására is.

A nyolcéves beruházás számos eszközzel javítja a park fenntarthatóságát, ezek között szerepel az a 2,4 millió eurós projekt, melynek keretében energiatakarékos világítási rendszer, valamint videós megfigyelő és audio rendszer került elhelyezésre a Boboli kertben.

Nem a firenzei Uffizi az egyetlen művészeti intézmény, amely olyan kertépítési tervet indított a közelmúltban, mely az éghajlati kérdésekre igyekszik megoldást találni. Az Art News beszámolójában említi a New York államban található Storm King Art Centert, amely idén ősszel 45 millió dolláros átalakításba kezd: a szoborparkja újragondolásával nemcsak annak biológiai sokféleségét kívánják javítani, de a látogatói élményt is növelnék.

Borítókép: Giardino di Bobioli. Fotó: Sjoerd van Oosten / Flickr