Hirdetés
Hirdetés
and — 2022. augusztus 3.

Háborús fotósorozat vagy divatanyag? Esetleg egyik sem?

Volodimir Zelenszkij és Olena Zelenszka fotói, az ukrán first lady Vogue-címlapja bejárták a közösségi médiát. Az Annie Leibovitz készítette fotók éles vitákat váltottak ki. A kérdésre azonban, hogy mit is “adnak el” ezek a képek, mintha nem volna válasz.

Portrait of Bravery, vagyis A bátorság portréja címmel jelent meg az amerikai Vogue divatmagazin online felületén július 26-án Olena Zelenszka, Ukrajna first ladyjének fotója – és a kép, illetve a sorozat azonnal bejárta a közösségi médiát. A Vogue Ukraine-nel közösen szervezett digitális címlapsztori fotóanyagát– amely a szerkesztő megjegyzése alapján októberben nyomtatott formában is olvasható lesz majd – nem kisebb név készítette, mint a számos világhírű portrét jegyző sztárfotográfus, Annie Leibovitz. A megjelenés azonban, amilyen hamar végigsöpört a közösségi média platformjain, olyan gyorsan indított el viharokat is a Twitteren. A nyílt vita egyúttal rávilágított a képek erejére, de problémáira is – írja szemléjében a The Art Newspaper.

View this post on Instagram

A post shared by Vogue (@voguemagazine)

Nem ez az első alkalom, hogy Olena Zelenszka a divatmagazin címlapján szerepel. 2019 őszén, nem sokkal férje, Volodimir Zelenszkij elnökké választása után családjával együtt, a világ vezető divatházainak ruhakölteményeiben szerepelt egy erősen divathangsúlyos anyaggal a Vogue Ukraine borítóján.

A The New York Times kiemeli: a mostani új sorozat fotói mentesek bármiféle divathivatkozástól – mint ahogy a mosolyoktól is –, a bemutatott anyagban az ország és az emberek fájdalma, traumája kerül középpontba. Apró, de lényeges részlet, hogy az ukrán first lady kizárólag ukrán tervezők ruháit viseli, ezzel pedig, a lap szerint, kioltódik az anyagból mindenfajta kereskedelmi szándék. Noha a lap azt is hozzáteszi: bármit is ad el a sorozat – mert valamit biztosan elad -, az nem a ruha.

A képek megjelenése többféle ellenérzést is kiváltott. Néhányaknál már maga a Vogue név és brand is zsigeri reakciót erdeményez, hiszen a magazin hagyományosan szorosan kapcsolódik az elitizmushoz, a vágyálmokhoz, a gazdagsághoz és a fogyasztáshoz, amely fogalmak hatalmas kontrasztban állnak a most zajló háború valóságával.

Annie Leibovitz, aki a projekt erejéig Kijevbe utazott, tompán bevilágított enteriőrökben fotózta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt és Olena Zelenszka first ladyt, akik, hol egymásba karolva, hol pedig egymás kezét fogva szerepelnek. De számos fotó készült drámai hatást keltő hátterek előtt, melyek közül az egyik legnagyobb port kavaró kompozíción Zelenszka látható női katonák gyűrűjében, egy katonai repülőgép roncsai előtt.

Forrás: twitter.com/annieleibovitz

A kép a hosztomeli Antonov repülőtéren, annak a kulcsfontosságú csatának a helyszínén készült, ahol az ukrán erők képesek voltak kiszorítani az orosz csapatokat Kijevből. Egyesek szerint Zelenszka túl ragyogóan fest a képen, így a fotó romantizálja a háborút, és a jelenleg is tartó harcok fényében ezek a felvételek ízléstelenek. Míg mások azt kritizálták, hogy a Vogue magazin Ukrajna ügyét propagáló platformként jelenik meg a történetben.

Számos politikus, elemző, véleményvezér és aktivista is megosztotta nézeteit a nyílt vitában. A The New York Times Myra Flores, texasi republikánus képviselőt idézi, aki a képek ürügyén a Biden adminisztrációt kritizálja, amiért Ukrajnának nyújt anyagi segítséget, mondván, a “hiúságot támogatják”. Ian Bremmer politikai elemző, az Eurasia Group tanácsadó cég alapítója egyenesen rossz ötletnek és PR-tévedésnek nevezte a háborús fotóanyagot. A Breitbart elég durva cikkben megy neki a képeknek, gúnyos mémeket sorakoztat fel és beleszáll a Biden kormányzatba. Kareem Rifai Detroitban élő szír származású demokráciapárti aktivista viszont a Vogue címlapot elítélőket támadta posztjában: “Ha erősebb reakciót vált ki belőletek a Zelenszkij fotósorozat, mint a képek a megkötözött és lemészárolt emberekről Bucsában, akkor légyszi, vegyetek igénybe valamilyen terápiát”.

Azt több komment és vélemény is megemlíti, hogy nem sok kritika érte a Vogue-ot akkor, amikor a véres kezű Asszad szíriai elnök feleségéről, Asma Al-Asszadról közöltek fotósorozatot 2011-ben – igaz, hogy ezeket a képeket később a Vogue eltávolította a weboldaláról.

“Milliók olvassák a Vogue-ot, és nekem kötelességem volt közvetlenül megszólítani őket” – adott magyarázatot a szereplésére Olena Zelenszka a BBC-nek, hozzátéve: “Úgy gondolom, jobb tenni valamit, és azzal kritika tárgyává válni, mint nem tenni semmit“.