Hirdetés
Hirdetés
— 2024. október 22.

Aukcióra bocsátják Egon Schiele halotti maszkját

Kalapács alá kerül Egon Schiele halotti maszkja Londonban. A maszkot egy 1918-ban készített öntőformából állították elő, mely két nappal azután készült, hogy a művész elhunyt spanyolnáthában.

Október 23-án Londonban, a Sloane Street Auctions-nál áruba bocsátják Egon Schiele bronz halotti maszkját Gustinus Ambrosi osztrák művész öntőformájából.

Schiele, a német expresszionizmus kiemelkedő alkotója az 1918-as spanyolnátha-járványban halt meg. Ambrosi később elmesélte, hogy két nappal Schiele halála után kinyitotta a művész koporsóját, és négy másolatot készített a maszkról.

„1918-ban Mindenszentek napja gyönyörű volt… Kinyitottam a koporsót, eltávolítottam [Schiele] gallérját és nyakkendőjét, és ott a napsütésben a kék ég alatt elkészítettem a formát a halotti maszkhoz” – olvasható Ambrosi vallomása Jane Kallir 1990-ben megjelent Egon Schiele: The Complete Works című könyvében.

The mask is expected to fetch between £1,000 and £2,000

Image courtesy of Sloane Street Auctions
Fotó: Sloane Street Auctions

A Schielét felfedező Arthur Roessler művészetkritikusnak írt 1918. november 10-i levelében Ambrosi beszámolt a maszk négy bronz példányának elkészítéséről: egyet Schiele kiadójának, Richard Lányinak; egyet a művész édesanyjának, egyet magának és egyet Roesslernek öntött ki.

A Sloane Street Auctions szerint nem tudni, hogy később készültek-e további másolatok. A felajánlott maszk ára 1000 és 2000 font között várható.

Forrás: The Art Newspaper, Artnet News.