Hirdetés
Hirdetés
— 2024. szeptember 12.

Eltűnhet a kulturális örökség jelentős része az ókori Núbia déli területeit is magába foglaló, polgárháború sújtotta Szudánban

A szudáni Rapid Support Forces (RSF) tagjai múlt hét végén kifosztották a Kartúmban található Szudáni Nemzeti Múzeumot, miközben az országban polgárháború zajlik. Az incidenst már egy sor, a kulturális örökséget veszélyeztető esemény előzte meg.

Nagyszabású fosztogatás és csempészésakció célpontjává vált a múlt hét végén a fővárosban található Szudáni Nemzeti Múzeum, gyűjteményének több darabját azonnal az ország déli határán kívülre szállították – számolt be az Artnews.

„Miközben a kulturális örökséggel és annak válság idején történő védelmének szükségességével kapcsolatban nagy a tudatosság, ám a kultúra jelenleg még mindig nem épült be a humanitárius segítségnyújtás nyelvezetébe” – mondta Aparna Tandon, az ICCROM munkatársa az Associated Pressnek 2023-ban.

Ősi faldarab a múzeum gyűjteményéből.
Fotó: ASHRAF SHAZLY / AFP

„Műholdfelvételek megerősítették, hogy műtárgyakkal megrakott teherautók hagyták el a múzeumot a dél-szudáni határ felé tartva” – tette hozzá a Middle East Eye által idézett jelentés.

Az RSF korábban tagadta a fosztogatással kapcsolatos vádakat, és a konfliktus 2023. áprilisi kirobbanásakor azt állította, hogy a szudáni fővárosban a kulturális javak védelmére irányuló küldetését teljesíti. Ezt a kijelentést a Middle East Eye vitatta, amely 2023 júniusában megosztotta azokat a felvételeket, amelyeken az RSF harcosai rajtaütnek a kartúmi M Bolheim bioarcheológiai laboratóriumon, ahol az ókori Núbiából (i. e. 2500-tól i. e. 1500-ig) származó emberi maradványokat állítottak ki.

Szudán kulturális örökségét többször érte támadás azóta, hogy a Szudáni Fegyveres Erők (SAF) és a Rapid Support Forces (RSF) közötti hatalmi harc polgárháborúba torkollott. Az ezt követő hónapokban a konfliktus a katonákon túl a közel 25 milliós szudáni civil lakosságot is érintette, akik jelenleg tömeges kitelepítéssel és éhínséggel néznek szembe.

A Heritage for Peace nevű nonprofit szervezet júliusban azt állította, hogy számos kulturális archívum esett áldozatául az eseményeknek, köztük a nonprofit Omdurman Ahlia Egyetem Mohamed Omer Bashir Szudáni Tanulmányok Központja és az Abdul Karim Mirghani Központ, amely éppen digitalizálta a helyi munkásmozgalmak történetének anyagát. A szervezet tavalyi összefoglaló jelentése itt olvasható.

Leégett El Geneina színháza; és mind a Bahruddin Szultán Múzeum, mind a kartúmi Nemzeti Történeti Múzeum munkatársai arról számoltak be, hogy gyűjteményeik a bombázások következtében eltűntek. A szudáni Antikvitások és Múzeumok Nemzeti Társasága, valamint a Kulturális Javak Megőrzését és Helyreállítását Tanulmányozó Nemzetközi Központ eközben azt javasolta, hogy evakuálják a műtárgyakat, azonban a folyamatos harcok megakadályozzák ezen erőfeszítéseket.

Borítókép: The Sudan National Museum, 2020. The Sudan Museum, Fotó: ASHRAF SHAZLY / AFP