Hirdetés
Hirdetés
— 2024. szeptember 20.

Helyreállítják Egyiptomban az edfui Hórusz-templom eredeti színeit

Egyiptomi és német restaurátorok helyreállították azokat az elveszett színeket és csillogó fémdíszítéseket, amelyek egykor életre keltették az ókori Egyiptom második legnagyobb és talán legjobban megőrzött templomát.

2021 óta az egyiptomi Turisztikai és Régiségek Minisztériuma a német Würzburgi Egyetemmel együttműködve dolgozik az épület restaurációján, hogy helyreállítsák a Hórusz sólyomistennek szentelt Edfu-templomot, amely a Nílus nyugati partján, közvetlenül a folyó felezőpontja alatt található.

Fotó: Wikipedia

A minisztérium az ország téli turisztikai szezonját megelőzően jelentette be, hogy sikerült „újjáéleszteni” az eredeti vörös és kék színárnyalatokat, amelyek évezredekkel ezelőtt díszítették a templom részletesen megmunkált falait. Ezek a színek, amelyeket az ókori kézművesek időnként a faragványok tetejére vittek fel, hogy kiemeljék azokat, segítenek tisztázni a feliratok jeleneteinek részleteit, például a ruházatot és az áldozati tárgyakat. Így a helyreállítás még jobban rávilágít az ókori egyiptomi ptolemaida hiedelmek természetére, amelyek az ősi egyiptomi kultúra és a hellén hatások keveredését mutatják – számolt be az Artnet.

Az egyik restaurált relief. Fotó: egyiptomi Turisztikai és Régiségügyi Minisztérium

Edfu templomának építése III. Ptolemaiosz Euergetész király uralkodása alatt kezdődött (i.e. 246 és 222 között, a Ptolemaiosz-dinasztia fénykorában), és i.e. 57 körül fejeződött be, XII. Ptolemaiosz alatt, aki két külön uralmi időszakban volt a trónon. A templom pusztulása akkor kezdődött, amikor I. Theodosius római császár betiltotta a nem keresztény vallásgyakorlatot i.sz. 391-ben. A templom máig értékes betekintést nyújt a korszak kultúrájába: nyelvébe, mitológiájába és vallási rítusaiba.

A közel 137 méter hosszú, 76 méter széles és akár 35 méter magas monumentális helyszín helyreállítása során a kutatók gondosan eltávolították a több évszázados szennyeződést, madárürüléket, kormot és sólerakódásokat, amelyek eltakarták a színes dekorációkat. Ahogy Ahmed Abdel Nabi felügyelő elmagyarázta, a talált színeket „jelenleg vizsgálják, elemzik és helyreállítják”. Új pigmenteket is alkalmaznak a restaurálás során, de azok hűek maradnak a templom eredeti megjelenéséhez.

A photo of scaffolding inside the Temple of Edfu as restorations are underway.
Restaurátorok a templom belsejében. Fotó: egyiptomi Turisztikai és Régiségügyi Minisztérium

Dr. Ayman Ashmawy, az egyiptomi régészeti ágazat vezetője megjegyezte, hogy a csapat olyan szöveget talált a templomban, amely szerint „az épületek némelyikét vastag rézfólia borította, amelyet aranyoztak”. A falakon lévő apró lyukak, valamint a Hórusz Szent Bárkája feletti arany foltok a bizonyítékai ennek. Az aranyozás kiemelte a királyi ékszerek, jelvények és az istenek domborműveit, különösen, amikor napfény érte őket.

A kutatók a Szentek Szentje kamrában demotikus írást is felfedeztek, az ókori egyiptomi írás egyszerűsített változatát. Ezek a tintával készült feliratok közvetlen bizonyítékok a vallásgyakorlásra, imákat őriztek meg a templom papjaitól Hórusz istenhez – figyelemre méltó lelet, mivel az ilyen típusú feliratok általában a templomok külső területén vagy a bejáratok közelében találhatók.

A kutatások közben tovább folytatódnak az Edfu-templom és a Ptolemaida-dinasztia kultúrájának mélyebb megértését célozva. A csapat folyamatosan tisztítja a falakat, és tervezi, hogy digitálisan közzéteszik a templom fali szövegeit és jeleneteit, hogy pontosabb forrást nyújtsanak, mint a korábbi évszázadokban összegyűjtött információk.