Hirdetés
Hirdetés
— 2024. július 23.

Feltárják Caligula kertjét Rómában

A 2000 éves romokat a Vatikán jubileumi évére készülő építkezés során fedezték fel.

Miközben a Piazza Pia a 2025-ös vatikáni jubileumi év előtti nagy átalakításon megy keresztül – Róma 70 millió eurós beruházással szeretne egy nagy összefüggő gyalogos zónát kialakítani az Angyalvár körül – olasz régészek feltárták a hírhedt Caligula császár egykori kertjének maradványait.

Az építészeti maradványok között található egy mészkőfal, egy oszlopos karzat, valamint egy szabad terület, amelyet a térben talált ólomalapú öntözőcsövek miatt feltételezhetően kertként használtak. A Tiberis-folyóval szemben található Piazza Pia az Agrippina kertek közé esik, egy fényűző birtok, amely egykor a Vatikán nagy részét magába foglalta – adta hírül a Hyperllergic.

Fotó: Ministero della Cultura

A kertben végigvezetett vízcsöveken található feliratok Caligula keresztnevére, Gaius Caesar Augustus Germanicusra és apai dédnagyanyjára utalnak. (Caligula becenevét – mely latinul ‘kiscsizmá’t jelent – akkor kapta, amikor gyermekkorában elkísérte apját a katonai hadjáratokra.) A feliratok azt mutatják, hogy az ingatlan valószínűleg a Germanicus családi ágtól származott, és az idősebb Agrippinának adták. I. sz. 33-ban Caligula örökölte, rövid, 37-ben kezdődőtt uralkodása előtt. A 41-ben, mindössze 28 éves korában történt meggyilkolását megelőzően Caligula uralkodása egyre zsarnokibb lett, a történetírók szerint megbomlott az elméje.

Az olasz kulturális minisztérium közleményében az olvasható, hogy a nemrég felfedezett ingatlanra Alexandriai Philón jelentése a Gaius Caligulánál járt küldöttségről című mű egy részlete is hivatkozik. Philón szövege leírja, hogyan fogadta itt – a Tiberis folyótól egy monumentális karzattal elválasztott nagy kertben – Caligula az alexandriai zsidók küldöttségét, akik arra akarták felhívni az ifjú császár figyelmét, hogy milyen kegytelenül elnyomják őket az alexandriai görögök, továbbá, hogy elmagyarázzák, miért utasítják el a birodalmi jelképek imádatát. Caligulát kevésbé érdekelte a zsidó viszály, és elutasította a küldöttség kérését.

Festékmaradványok alapján rekonstruált színezetű Caligula-szobor Fotó: wikipedia

A romokon kívül a Daniela Porro, Dora Cirone és Alessio De Cristofaro vezette régészek több Campana–terrakotta domborművet is feltártak, melyeket mitológiai jelenetekkel díszítettek, valószínűleg tetők zsindelyezésére is használtak, de végül szennyvíztakaróként használtak fel.

A felfedezés a Piazza Pia alatt feltárt, II. századi római fullonica, vagyis textilfeldolgozó műhely és mosoda folyamatban lévő restaurálása és áthelyezése során látott napvilágot. A terület alatt aluljárót építő munkások megdöbbenve találkoztak a szabadtéri létesítményekkel, amelyek tele vannak mozaikokkal, tartályokkal és eltemetett edényekkel, amelyekbe ruhákat áztattak. A fullonicát a tervek szerint helyre akarják állítani, hogy megőrizzék és láttassák a különböző korszakok közötti kapcsolatot a Castel Sant’Angelo, az Angyalvár környékén.