Hirdetés
Hirdetés
— 2024. július 5.

A legújabb Pompeji-feltárások nyomán új múzeumot nyitnak Nápolyban

A tervek szerint Nápolyban új múzeum nyílik, amelynek középpontjában a római kori Pompeji városa áll.

A 103 000 négyzetméteres belső teret Paolo Desideri építész tervezi majd. A Palazzo Fuga néven is ismert egykori Albergo dei Poveri épületében kap helyet. Ez az új intézmény a Museo Nazionale Archaeologico Napoli (MANN) testvérmúzeumaként fog működni, ezért a MANN 2 nevet kapja.

Az épület évtizedek óta üresen állt; az új múzeum létesítése egy nagyobb, az egész városra kiterjedő, a turizmus javítását célzó revitalizációs erőfeszítés része. A korábban elhagyatott épületben mostantól hatalmas műtárgygyűjtemény kap helyet, amely egyébként a kiállítási hely hiánya miatt raktárban állt.

A múzeum egy része Pompejire, a Vezúv Kr. u. 79-ben történt kitörése utáni hamu alatt megőrződött városra összpontosít. A múzeum állományában több mint 40 000 tárgy található az ókori város ásatásaiból. De a friss feltárásokhoz kapcsolódó anyagok is itt kaphatnak majd helyet.

Egy dionüszoszi beavatást ábrázoló freskó részlete a Kr. e. 1. századból;
Villa dei Misteri, Pompeii, Olaszország, Fotó: Leemage / AFP

A tárlat a városból származó maradványokat helyezi előtérbe, és bemutataja a 18. században történt felfedezésüket. Emellett egy sor kiállítással tisztelegnek majd olyan jelentős régészek előtt, mint Giuseppe Fiorelli, Vittorio Spinazzola és Amedeo Maiuri. Emellett lesznek interaktív termek és a kutatásnak szentelt területek is.

„A Palazzo Fugában nem egy olyan gyűjteményt akarunk megismételni, amelyet maga a MANN már jól elmesélt: inkább egy olyan teret hozunk létre, amelyet a vezúviai lelőhelyek újrafelfedezésének szentelünk, a tárgyakon túl rekonstrukciók, panelek és multimédiás eszközök segítségével” – idézte Massimo Osannát, az olasz múzeumok főigazgatóját az Artnews.

Forrás: Flickr

A MANN 2 épületének egy része a Nápolyi Nemzeti Régészeti Múzeum és a város nemzeti könyvtárának is otthont ad majd; az épület több mint fele a Nápolyi Federico II. egyetem tantermeiként fog működni. Egy könyvesbolt, kávézó és panorámaterasz is része lesz a felújításnak.

A 158 millió euróból finanszírozott projekt várhatóan 2026 közepére fejeződik be.

Borítókép: Freskó a Via dell’Abbondanza mentén, Fotó: ELIANO IMPERATO / Controluce / AFP)