Hirdetés
Hirdetés
— 2024. július 1.

Elveszettnek hitt John Piper-festményt árvereztek el Londonban

A brit modern festészet meghatározó alakjának egyik fontos, lappangó festménye talált új gazdára – rekordáron.

Csúcs áron, 401 ezer dollárért (147 millió forint) kelt el az 1992-ben elhunyt brit absztrakt festő, John Piper eddig elveszettnek hitt festménye a londoni Bonhams Modern British & Irish Art aukciósháznál – írta a WorldArtNews. A Painting (Forms on Dark Blue) című 1936-os munka elkészülte után egy magángyűjteménybe került, és egészen idáig nem bocsátották aukcióra.

John Piper: Painting, Forms on Dark Blue, 1936 157×193 cm © Bonhams

A Bonhams oldalán olvasható részletes műleírás szerint a festmény megszületése után azonnal felkeltette az orosz származású, Groznijban született brit építész, Serge Chermayeff figyelmét. Piper és Chermayeff ismerték egymást, barátságuk az Architectural Review című folyóirat irodájában kezdődhetett, mivel mindkét férfi kapcsolatban áll a lap egyik szerkesztőjével. Chermayeffet felkérték, hogy rendezzen be egy termet egy zongorakiállításra, és úgy döntött, hogy az egész termet John Piper festménye fogja meghatározni – melyet Pipertől megvásárolt.

A képet saját lakásának központi terében is felállította, sőt, amikor később az Egyesült Államokba emigrált, Cape Cod-on lévő házában is egy főfalon helyezte el. A festmény a nappali azon részén függött, ahol kintről és bentről is jól látható volt.

A mű Chermayeff Cape Cod-i házában

Ingram Reid, a Bonhams értékesítési vezetője a nagyméretű, közel két méter széles vászonra készült képről elmondta, hogy a „az 1930-as évek egyik legsikeresebb festménye, mind koncepcióját, mind örökségét tekintve”. Hozzátette, hogy Piper absztrakt korszakában készült festményei rendkívül ritkák, ezért is örültek, hogy egy ilyen jelentős munka került rajtuk keresztül új tulajdonoshoz.

A Painting, Forms on Dark Blue, 1936 június 19-én került kalapács alá, a különleges festmény az előzetesen becsült értékéhez, 381 ezer dollárhoz képest 6 százalékkal ért többet a műgyűjtőknek – összegzett a HeniNews művészeti árverésekkel foglalkozó lap.

John Piper a brit modernizmus egyik fontos alakja, a grafika, a festészet és az üvegfestés területén alkotott. Az 1930-as években készült festményei különösen nagy hatást gyakoroltak a brit modernizmus fejlődésére, a nemrég elárverezett festmény pedig kiemelkedő példája Piper kísérletező művészetének.