Hirdetés
Hirdetés
— 2024. június 21.

Letratóztattak két ökoaktivistát, miután narancsporral fújták le Stonehenge-et

A Stonehenge a legújabb kulturális nevezetesség, amelyet a Just Stop Oil környezetvédelmi aktivistái célba vettek: narancssárga porfestékkel fújták le a megalitokat.

Fotó: AFP PHOTO / JUST STOP OIL

A műemléket felügyelő English Heritage szóvivője a The Art Newspaper-nek nyilatkozva mondta el: „Narancssárga festékport szórtak a Stonehenge több kövére. Nyilvánvalóan ez rendkívül aggasztó, és kurátoraink vizsgálják a kár mértékét. A Stonehenge továbbra is nyitva áll a nagyközönség előtt”.

A Wiltshire-i rendőrség letartóztatott két személyt; a Guardian szerint a lakosság tagjai megpróbálták megakadályozni az incidenst.

A Stonehenge egy részére fújt narancssárga festékport azóta eltávolították. Nick Merriman, az English Heritage vezérigazgatója a BBC Radio 4 rádiónak nyilatkozva elmondta: megállapítható, hogy miután a szakértők megtisztították a helyszínt, látható sérüléseket nem észleltek az 5000 éves műemléken, mely június 20-án 19:00 órától nyitva állt a nyári napforduló ünnepségekre.

A Just Stop Oil közleményében megnevezte mindkét aktivistát, a 21 éves Niamh Lynch-et és a 73 éves Rajan Naidu-t. Naidu szerint:

„A narancssárga kukoricalisztet, amellyel szemet gyönyörködtető látványosságot akartunk létrehozni, hamarosan elmossa az eső, de azt nem, hogy sürgősen szükség van hatékony kormányzati fellépésre az éghajlati és ökológiai válság katasztrofális következményeinek enyhítése érdekében”.

A Just Stop Oil hozzátette, hogy „követeli, hogy a hivatalba lépő brit kormány kötelezze el magát amellett, hogy más kormányokkal együttműködve megállapodjon egy méltányos tervben, amely 2030-ig véget vet a kőolaj, a földgáz és a szén kitermelésének és elégetésének”.

Rishi Sunak brit miniszterelnök azonban elítélte az esetet, és a The Guardiannek azt mondta: „Ez egy szégyenletes vandalizmus az Egyesült Királyság és a világ egyik legrégebbi és legfontosabb műemléke ellen”.

Korábban a Just Stop Oil tüntetések célpontja a londoni British Libraryben található Magna Carta és a fővárosi Nemzeti Galériában található műalkotások, köztük Vincent van Gogh Napraforgók című alkotása volt.