Hirdetés
Hirdetés
— 2024. május 14.

1500 darab pók- és skorpiópéldánnyal vettek őrizetbe egy amerikai kurátort az isztambuli reptéren

Lorenzo Prendini amerikai arachnológust hétfőn, május 13-án vették őrizetbe Isztambulban, azzal a váddal, hogy pók és skorpió tetemeket próbált kicsempészni az országból. Prendini szerint a rendőrség figyelmen kívül hagyta a példányok Törökországból való kiszállítására vonatkozó engedélyét.

Prendini, aki több mint 20 éve New York-i Amerikai Természettudományi Múzeum kurátora, azt nyilatkozta az Associated Pressnek, hogy rendelkezik a szükséges kutatási engedélyekkel a török kormánytól, de az isztambuli repülőtér rendőrei figyelmen kívül hagyták azokat. Prendini megjegyezte, hogy a rendőrség „egy olyan ‘szakértő’ tanúvallomására támaszkodott, aki érdekellentétben áll a múzeum munkatársaival… és akinek tudományos kutatása erősen megkérdőjelezhető”.

Lorenzo Prendini took part in a research study that created this collage of the pedipalps/palps of chelicerate arthropods via Wikimedia Commons
Fotó: Wikipedia

Miután a tisztek átkutatták Prendini poggyászát és megtalálták az 1500 darabnyi pók- és skorpiómintával megtöltött műanyag zacskókat, letartóztatták, és továbbküldték a bíróságra, ám ott vádemelés nélkül elengedték a kurátort. Az incidensről szóló hírt közzétette a török Demiroren hírügynökség egy videó kíséretében, amelyen az látható, hogy a rendőrök sorra húzzák elő a pókfélékkel teli zacskókat Prendini bőröndjéből.

„A rendőrség teljes mértékben megsértette a szabályszerű eljárás kritériumait; úgy tűnik, bűnösnek akarnak beállítani a közvélemény előtt” – nyilatkozta Prendini a The Artnewspaper által idézett AP-nek, az incidensről szóló török sajtóvisszhangra reagálva.