Hirdetés
Hirdetés
— 2024. március 5.

Capa-kiállítás Mussolininél

Nagy port kavart Robert Capa Benito Mussolini egykori nyári rezidenciáján megrendezett kiállítása. Kritikusok szerint a fasiszta diktátor nyaralója nem megfelelő helyszín a zsidó szármása miatt menekülni kényszerült fotózseni bemutatójához.

A The Artnewspaper számolt be róla, hogy a magyar-amerikai háborús fotós, Robert Capa kiállítása a Rimini melletti Riccionében található Villa Mussoliniben komoly vitákat váltott ki. Sokan nehezményezték, hogy a fasiszta vezér egykori lakhelye adott otthont a zsidó fotóriporter kiállításának. Mussolini a nyári hónapokban innen intézte a kormányzati teendőket; Róma és Riccione között hidroplánon közlekedett.

Rachele Guidi, Mussolini felesége 1934-ben vásárolta meg a 19. századi villát, a házaspár és öt gyermekük egészen 1943 júliusáig nyaraltak itt, amikor a fasiszta rezsim megbukott, miközben a szövetséges erők végigsöpörtek Olaszországon. Ekkorra a diktátor már kizárta a zsidókat a legtöbb szakmából, lefoglalta és felszámolta vagyonukat, valamint megtiltotta a szexuális kapcsolatokat és házasságokat zsidók és nemzsidók között.

A budapesti állandó Capa-gyűjtemény egy részlete. Fotó: Kiss Imre, Capa Központ, Budapest

Capa 1913-ban született Budapesten zsidó családban, a 20. század nagy háborús konfliktusait – többek közt a spanyol polgárháborút, a második világháborút és a normandiai partaszállást – dokumentálta legendás érzékenységgel és megszállottsággal. 1954-ben bekövetkezett halálakor Capa taposóaknára lépett az egykori francia Indokínában, a mai Vietnamban, Thái Bình tartományban. A fotótörténet legnagyobb harctéri fotósaként vonult be az örökkévalóságba. Budapesten 2023 júniusa óta van állandó tárlata a nevét 2013 óta viselő Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.

A Rimini melletti Riccionéban tavaly novemberben nyílt, idén áprilisig tartó Robert Capa: Retrospective című kiállítás több mint 100 fekete-fehér fotót vonultat fel Capától, amelyet az 1947-ben alapított Magnum Photos bocsátott rendelkezésre. Az anyag tizenhárom tematikus szekcióra oszlik a villa három emeletén.

„A Riccione önkormányzata által támogatott és a Civita Mostre e Musei által rendezett kiállítás célja Capa hagyatékának népszerűsítése Olaszországban, ahol a fotós kevéssé ismert” – nyilatkozta a lapnak Roberto Mutti fotókritikus, aki tárlatvezetéseket tart a kiállításban.

Roberto Matatia, a Ravenna melletti Faenza város regionális tanácsosa, aki zsidó családból származik, azt javasolta, hogy a kiállítást inkább a Palazzo del Turismo-ban rendezzék meg – mely szintén egy, a fasiszta korszakból származó nagy kiállítótér –, ne a Villa Mussoliniben. „Egy Mussolini nevével fémjelzett helyen megszervezni a kiállítást kissé fura és nyugtalanító” – mondta.

A budapesti állandó Capa-gyűjtemény egy részlete. Fotó: Kiss Imre, Capa Központ, Budapest

Hozzátette azt is, hogy saját családjának története miatt is érzékenyen érinti a helyszín. Nissim Matatia, Roberto nagybátyja, a 20. század elején Olaszországba emigrált török szűcsmester volt, és 1930-ban vásárolt földet a Villa Margherita közelében. Ide építette fel a családi házukat, amelyben később Mussoliniék szomszédaiként laktak. Egy darabig. Nissim Matatiát, feleségét és három gyermekét 1943 és 1944 között Auschwitzba deportálták. Egyikük sem élte túl. „A tágas villa egyébként ideális helyszín a kiállításhoz, mert három emelete lehetővé tette a bemutató tematikus részeinek könnyű elosztását. A villa neve az, ami zavarba ejtő”– tette hozzá.

A vita tuljadonképpen valóban a villa jelenlegi nevével kapcsolatos. Az eredetileg Villa Margherita néven ismert rezidencia a háború után állami tulajdonba került, és 1997-ben a Cassa di Risparmio di Rimini nevű bank vásárolta meg, amely az ingatlant Riccione önkormányzatára bízta. A villát egy nagyobb felújítás után a baloldali tanácsosok újra megnyitották kiállítások és rendezvények helyszínéül, de meghagyták a Villa Mussolini nevet. Azóta számos politikai csoport és helyi egyesület kérte az ingatlan eredeti nevének visszaállítását.

Borítókép: Gerda Taro képe Robert Capáról. forrás: wiki

Vivienne