Hirdetés
Hirdetés
— 2023. november 22.

Egy brit múzeum transzneműként hivatkozik Heliogabalus római császárra

Az Elagabalos és Heliogabalus néven is ismert 3. századi római császár nemi identitását régóta élénk tudományos érdeklődés övezi. A kutatások szerint a császár kérte, hogy hölgynek szólítsák, és más női megszólításokat is preferált – ennek tesz eleget egy brit múzeum.

A North Hertfordshire Museum bejelentette, figyelembe veszik azokat a kutatásokat, amelyekből kiderül, hogy az ókori római császár, Heliogabalus transznemű volt, és a továbbiakban „hölgyként” fogják említeni az uralkodót a kiállításaikon. A múzeum a klasszikus szövegekhez visszanyúlva új névmásokat fog használni, amikor Heliogabalusra hivatkozik. A döntés az Elagabalosz nemi identitása iránt régóta tartó tudományos érdeklődést követi – adta hírül a The Telegraph.

Elagabalus büsztje a Capitolium Múzeumban.
Fotó: WikimediaCommons, José Luiz

Keith Hoskins, a Nort Herts Council vállalkozásért és művészetekért felelős ügyvezető tagja korábban így nyilatkozott: „A North Herts múzeumnak van egy Heliogabalus-érme, amelyet rendszeresen kiállítunk, mivel ez egyike azon kevés LMBTQ+ tárgyaknak, amelyek a gyűjteményünkben vannak”. Az ezüst dénár érmét Heliogabalus uralkodása idején (Kr. u. 218-222) verték.

„Igyekszünk érzékenyek lenni a múltban élt emberek esetében is a névmások használatára, ahogyan azt a jelenben élőknél tesszük, így tiszteljük meg őket. Tudjuk, hogy Heliogabalus nőként azonosította magát, és egyértelműen megmondta, hogy milyen névmásokat használjanak rá” – mondta Hoskins. „Ma már tudjuk, hogy a klasszikus görög nyelv nem tett különbséget a nemek között harmadik személyben – Elagabalus pedig ezt a névmást részesítette előnyben.”

Helio napkultuszát tükröző,
a Napistennek tiszteletére vert aranypénz. Fotó: Wikipedia

A múzeum honlapján korábban közzétett nyilatkozatban ez áll: „Ha visszatekintünk, a történelemben voltak olyan emberek, akiknek az identitását ma már transzneműként írhatnánk le. Heliogabalus római császár (Kr. u. 204-222) férfinak született, de tinédzserkorára már nőként azonosította magát, és sikertelenül próbált olyan orvost találni, aki nemváltoztató műtétet tudott volna végezni rajta”.

Elagabalust az egyik legvitatottabb római császárként tartják számon. „Ismert, hogy többek közt egy férfit is feleségül vett, a szekérhajtó és egykori rabszolga Hieroklészt. A császár állítólag gyakran viselt parókát és sminket is, jobban szerette, ha „dominus” (‘úr’) helyett „domina”-nak (‘hölgy’) szólítják.”

Korábban a londoni National Portrait Gallery is ezen gakorlat szerint járt el, azaz semleges névmásokat haszált, amikor egy 18. századi transznemű kémről, Chevalier d’Eon-ról mutatott be képeket.

A múlt hónapban a Leicesteri Egyetem Múzeumok és Galériák Kutatóközpontja (RCMG) új útmutatót tett közzé az Egyesült Királyság múzeumainak, galériáinak, levéltárainak és örökségi helyszíneinek transz-inkluzív gyakorlatáról; az útmutatót a transzjogok szószólói üdvözölték, a brit sajtó egyes kommentátorai azonban kétségbeejtőnek találták, ami jól tükrözi, hogy a transzjogokról szóló vita egyre élesebbé válik a szigetországban is.

Simone Leigh