Hirdetés
Hirdetés
— 2023. január 7.

Louvre: senki többet, harmincezer!

Napi harmincezerben limitálta a párizsi Louvre a beengedhető látogatók számát, annak érdekében, hogy elkerüljék az elviselhetetlen zsúfoltságot, és maradjon valami a látogatói élményből.

Ismerős az élmény: a viéág legnépszerűbb múzeumaiban, főként a leghíresebb műtárgyak előtt gyakorlatilag áthatolhatatlan a tömeg, így szinte meg sem lehet nézni az adott az adott műveket, azokat, amelyekre alkalmasint jegyet váltottunk. A párizsi Louvre vezetése most megelégelte ezt a helyzetet, és egyben meghallotta a kritikákat: napi harmincezerben limitálta a beengedhető látogatók számát. Talán mondani sem kell, a Louvre-ban leginkább a Mona Lisa előtt vált kezelhetetlenné a helyzet, ahol a szelfiző, vagy mobiltelefonjukat a magasba tartó látogatóktól ténylegesen nem lehet megközelíteni, sőt, akár megfelelően látni sem magát a művet.

Látogatók a Mona Lisa előtt, a Louvre-ban. Fotó: Matt Biddulph / Flickr

A mostani döntés legalább egyharmados csökkentést jelent, ugyanis a múzeum adati szerint a COVID időszak előtt napi 45 ezer volt a látogatószám. A múzeum nemrégiben kinevezett új igazgatója, Laurence des Cars a döntést indokolva azt mondta, a világ egyik legnépszerűbb múzeumáról van szó, amelyet 2019-ben tízmillióan kerestek föl, de amely a tereiben nem tud kellemes tartózkodást, sétálást biztosítani a látogatóinak. Ugyanakkor szeretnék, ha a múzeum nyugodt, kellemes élményt jelentene, különösen azok kedvéért, akik először látogatnak el oda, ami az összes látogató 60%-át jelenti – idézi az igazgató szavait a The New York Times.

A látogatószám 2022-ben 7,8 millió volt, 170%-kal több, mint a lezárásokkal sújtott 2021-es évben, de 19%-kal kevesebb, mint az említett 2019-es esztendőben.