Hirdetés
Hirdetés
— 2022. június 29.

Rajtaütésszerű ékszerrablás a TEFAF-on, Maastrichtban

Két belga férfit fogott el a holland rendőrség a maastrichti TEFAF szépművészeti vásáron történt akcióval kapcsolatban, melynek során az elkövetők a látogatók szeme láttára zúztak szét egy üveg tárlót és raboltak el ékszereket.

Amint azt a közösségi médiát bejáró videofelvételek mutatják, kedden délelőtt négy, elegánsan öltözött látogató jelent meg a maastrichti TEFAF művészeti vásáron, majd közülük az egyik kalapáccsal szétzúz egy – némely fotók tanúsága szerint két – tárlót, amelyben ékszerek voltak. Ketten a látogatókat tartják távol, ezt követően pedig mindannyian meglépnek, vélhetően az ékszerekkel együtt.

Az egyik elkövetőnél fegyver is volt. Az akció során személyi sérülés nem történt. Az eset után azonnal kiürítették a vásár területét és híradások szerint a holland hatóságok a négy elkövetőből két férfit már tegnap elfogtak. A stand, ahol a rablás történt, a londoni Symbolic & Chase nevű kereskedőházhoz tartozott.

A rendőrség azt közölte, hogy két belga illetőségű férfit fogtak el, akik egy belga rendszámú furgont vezettek. A pontos érintettségüket az ügyben még vizsgálják.

TEFAF Maastricht 2020. Courtesy of TEFAF

A TEFAF (The European Fine Art Fair) hivatalos oldalán egyelőre nem olvasható sajtóközlemény az üggyel kapcsolatban, a The Art Newspaper azonban idézi a vásár nyilatkozatát, amely szerint a vásárt újranyitják és hatalmas erőfeszítéseket tesznek a biztonság érdekében. A TEFAF egyben azt is elismerte, hogy a történtek során a biztonságiak nem reagáltak kellő gyorsasággal.

A TEFAF Európa legnagyobb antik művészeti és műtárgyvására, amely látogatók tízezreit vonzza. Múzeumi minőségű tárgyak, festmények, ékszerek, bútorok, könyvritkaságok vására, amelyet korábban mindig márciusban rendeztek a hollandiai Maastrichtban. Idén júniusban kerül rá sor, ráadásul 2020, vagyis a koronavírus járvány óta most rendezik meg először, húsz ország több mint kétszáz kiállítójával. Nem az első eset, hogy rablás történik a vásáron, a Deutsche Welle híradása emlékeztet arra, hogy 2010-ben 860 ezer eurónyi értékű ékszert, illetve drágakövet loptak el a londoni Hancock’s standjáról.

Borítókép: Betört üvegtárló a TEFAF-on. Fotó: La Tribune de l’Art / Twitter