Hirdetés
Hirdetés
— 2023. november 16.

Múltidézés nagykabátban – A mű heti ajánlója

Amikor szalonnát sütni már csak nagykabátban lehet, jöjjön a múltfeldolgozás – családi, személyes, kollektív – és a humor, lehetőleg exponenciálisan növekvő mértékben.

Kedves Olvasó, Ön A mű heti, minden csütörtökön jelentkező kiállítás- és programajánlóját olvassa.

Szikra képzőművészeti bemutatóterem /// Khoncz István: Ártani nem Art 2.0

Khoncz István munkáinak – táblaképek, fotók, ready made-ek, assemblage-ok – legjellemzőbb eleme az irónia, a humor: „A művész a csak rá jellemző szarkazmussal destruálja az általa megidézett fogalmakat, képtársításokat vagy akár szakrális jelölőfunkciókat. Mindeközben előszeretettel rombolja az emlékezetpolitika különféle szándékú újraértelmező mechanizmusait és az emlékezet befolyásolására reflektáló, ma oly népszerű műalkotássémákat egyaránt.” A 2015-ben elhunyt alkotó „dekonstruktív alkotásmódja a dadaizmus attitűdjével párosul. Vicces módon üzen hadat a közhelynek és a konvenciónak”. 

Khoncz István: Széken ülő szék. 200-es évek eleje. Fotó: Szikra.

2023. december 15-ig.


Parthenón-fríz Terem (Epreskert) /// Piskóta: A Baguda egyesület kiállítása

Baguda egy kis település Indiában, de egyetlen útikönyv sem tesz róla említést – 2021-ben ezen a néven alakított egyesületet tíz szobrász, akik szintén nem jártak Bagudában. A vadregényes Epreskert reprezentatív terében berendezett, az iróniát nem nélkülöző minitárlatot – melynek kiállító művészei Békési László, Combarro Petra, Cseh Lili, Csepregi Balázs, Erős Ágost Koppány, Kotormán Norbert, Kovách Gergő, Melkovics Tamás, Péli Barna, Szabó Ádám – a helyszín miatt is érdemes felkeresni.

Kiállítási enteriőr. Fotó: A mű.

2023. november 24-ig.


Artus Kapcsolótér /// Nemes Csaba, Zékány Dia: Párhuzamos pozícionálás

A kiállítás a házaspár első közös hazai tárlata, melyet már megelőzött egy németországi, az Emil Schumacher Múzeumban. „Kicsit minket is meglepett, hogy a látszólag egymástól távol eső művészi életpályánk milyen jól működött együtt” – olvasható a művészek önvallomása a tárlat bemutató szövegében. A kiállításon olajfestményeket kombináltak papír alapú művekkel, amelyek Dia esetében olajrúddal (oil stick-el), Csabánál szénnel készültek. Csaba műtermi munkájában 2020 óta a figurális megközelítésű művek után absztrakt festészettel kezdett el foglalkozni; Dia a felhalmozás, gyűjtögetés eredményeképpen kialakult kaotikus enteriőröket ábrázolja. Csaba munkái fekete-fehérek, Dia képei színben intenzívek; az újabb kontraszt izgalmas összhangot eredményez.

A meghívó illusztrációja. Fotó: Artus

2023. november 24-ig.


Q Contemporary /// Fehér László: Megragadott emlékezet

Az idén 70 éves Fehér László a nemzetközi szinten is ismertebb kortárs magyar festők közé tartozik, művészetét a figurális, fotóalapú festőiség jellemzi, amely az egyéni és a kollektív emlékezet kérdéskörére reflektálva szembesít a jelen dilemmáival. Festményein rendszerint banálisnak tűnő, hétköznapi események válnak általános érvényű, metafizikai dimenziókat hordozó, időtlen metaforákká.

Kiállítási enteriőr. Fotó: Tóth Dávid: Q Contemporary.

2023. november 25-ig.


Fuga – Budapesti Építészeti Központ /// Gőbölyös Luca: L.U.C.A. – Utolsó egyetemes közös ős

„Lehet-e, kell-e család nélkül élni? Ha nem, segíthet-e, ha magunk köré teremtünk egy népes, ideális, akár az AI által generált rokonságot? Vajon van-e különbség a magunknak megkívánt és a létező emlékek között?” – teszi fel a kérdést az alkotó, akinek L.ast U.niversal C.ommon A.ncestor címmel bemutatott legújabb munkáiban az ember teremtő akaratát, a világot felelőtlenül formáló tevékenységét, a fotografikus képbe vetett hitét, s annak a valósághoz való viszonyát járja körül.

Fotó: Fuga.

2023. november 30-ig.


+1

Uránia /// Exhibition on Screen: Vermeer

Az amszterdami Rijksmuseum idén a történelem legátfogóbb Vermeer kiállítását hozta tető alá, ezt dokumentálja
az Exhibition on Screen sorozat David Bickerstaff (Pissaro, az impresszionizmus atyja, Napraforgók vonzásában) által rendezett epizódja. A film olyan Vermeer remekműveket mutat be mint a Lány gyöngy fülbevalóval, A geográfus, a Tejet öntő nő vagy épp a frissen restaurált Levelet olvasó lány nyitott ablaknál. Emellett képet ad a kiállítást szervező csapat – világhírű kurátorok és Vermeer-szakértők – munkájáról, akik új megvilágításba helyezik Vermeer életét, remekműveit, művészi döntéseit, a kompozícióit életre hívó mozgatórugókat, a festményei hátterében megbúvó alkotó folyamatokat.

2023. november 18., 26., december 9.

Borítókép: Fehér László: Szalonnasütők, 2019.