Hirdetés
Hirdetés
— 2022. augusztus 8.

Putyin olasz építészénél 141 millió eurónyi értéket foglalt le az adóhatóság

Az olasz adóhatóság 141 millió euro értékű vagyont, többek között ingatlanokat, műtárgyakat, ékszereket, készpénzt és egy helikoptert foglalt le Lanfranco Cirillo bresciai építész-tervezőnél, aki arról híresült el, hogy a nevéhez fűződnek Vlagyimir Putyin orosz elnök hatalmas, Fekete-tengeri palotájának tervei.

Ez az a palota-komplexum, amelyről a világ leginkább Alekszej Navalnij videójából, illetve az általa nyilvánosságra hozott dokumentumokból értesült, és amely extrém kiterjedésével, szinte erődítményszerű védelmével és fényűzőnek gondolt, de leginkább ízléstelen belsőépítészeti megvalósításával sokkol. Az ArtNet News beszámolója szerint Cirillo, aki Putyintól 2014-ben állampolgárságot is kapott, nem csak az orosz elnöknek dolgozott, hanem több mint negyven egyéb projektben is közreműködött Oroszországban, főként milliárdosok megbízására.

A Putyin-palota belső udvara. Fotó: Wikipedia

Ügyvédjén keresztül Cirillo most éppen azzal védekezik az olasz adóhatósággal szemben, hogy mivel jövedelmeit Oroszországban szerezte és jobbára Moszkvában él, nem is kell adóznia Olaszországban. A hatóság azonban másképp gondolja, és most, miután februárban már 50 millió eurónyi adó meg nem fizetése miatt számos műtárgyat lefoglaltak a Brescia közelében levő villájából, újra akcióba lépett. Akkor Pablo Picasso, Lucio Fontana, Paul Cézanne és Vaszilij Kandinszkij műveit vitték el tőle, most pedig a vagyonának egyéb elemeit. Cirillo egyébként már 2013 óta a hatóság látókörében van és a vádak listája azóta többször is gyarapodott. Nemcsak nem fizette meg az adókat, de mint kiderült, az említett műtárgyakat sem regisztrálta Olaszországban az előírásoknak megfelelően.

A Putyin-palotáról szóló videó, amelyet a jelenleg börtönben levő Navalnij tett közzé 2021-ben, közel 125 millió megtekintésnél jár a Youtube-on. A palota a Fekete-tengernél, a krasznodari körzetben van, Gelendzsik üdülőváros közelében.

Borítókép: A Putyin-palota, forrás: Wikipedia